Nogomet
53

Fudbalski savez BiH se oglasio povodom velike greške u mladoj reprezentaciji

Piše: O. T.
Darko Nestorović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Darko Nestorović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon velike greške rukovodstva i stručnog štaba mlade reprezentacije Bosne i Heregovine u pripremi utakmice protiv Norveške, oglasio se Fudbalski savez BiH.

Greška se desila u pripremi utakmice kada je, zbog nepoznavanja pravila UEFA-e, smatrano da Amir Hažiahmetović i Kerim Memija nemaju pravo nastupa zbog suspenzija.

Ispostavilo se da su ova dva igrača zapravo imala pravo nastupa, jer nisu skupili tri žuta kartona u kvalifikacijama nego dva. Nažalost, rukovodstvo i stručni štab mlade reprezentacije su smatrali da suspenzija nastaje nakon dva žuta kartona iako pravila nalažu da suspenzija nastaje nakon trećeg žutog kartona u tri različite kvalifikacione utakmice.

Utakmicu 6. kola kvalifikacija za Euro 2017. izgubili smo od Norveške rezultatom 1:0, a na konferenciji za medije selektor mlade reprezentacije BiH Darko Nestorović žalio se kako nije mogao računati na četiri igrače. Među ostalim, na Hadžiahmetovića i Memiju. Uz to, dodao je da protiv Švicarske neće igrati Amer Gojak pošto je protiv Norveške dobio žuti karton, svoj drugi žuti karton u kvalifikacijama. Međutim, Gojak može igrati protiv Švicarske.

Nakon kardinalne greške, oglasio se i Fudbalski savez Bosne i Hercegovine koji je najavio kazne te se izvinio sportskoj javnosti BiH.

"Nakon tehničkog propusta prilikom primjene propisa UEFA-e koji se odnose na javne opomene u kvalifikacijama za EP U-21 selekcija, Fudbalski savez BiH je preduzeo mjere na utvrđivanju odgovornosti u stručnom štabu U-21 reprezentacije. Nakon provedenog postupka bit će izrečene odgovarajuće sankcije prema odgovornim osobama u skladu sa internim aktima FS BiH. Zbog nesporne greške FS BiH se izvinjava cjelokupnoj sportskoj javnosti uz uvjeravanje da se takvi i slični propusti u budućnosti neće ponoviti", stoji u saopćenju krovne kuće bh. fudbala.