Nogomet
9

Mlada reprezentacija igra protiv Švicarske: Pobjeda, šta je to?

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Mlada nogometna reprezentacija BiH igra danas na Grbavici sedmu utakmicu kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo.

Izabranici Darka Nestorovića su do sada odigrali šest mečeva. Upisali su dva remija i četiri poraza. Gol razlika je 2:8. Ovo će biti vjerovatno posljednja šansa da U21 selekcija naše zemlje upiše prvi trijumf u ovom kvalifikacionom putu, jer u posljednjem kolu gostuju Engleskoj.

Švicarska je izuzetno kvalitetna selekcija. Još uvijek su u igri za plasman na EP pa će u Dolini ćupova igrati ofanzivno s ciljem da osvoje kompletan plijen.

"Dolazi izuzetno važna utakmica sa odličnom ekipom Švicarske. Oni imaju odlične individualce i igraju slično kao selekcija Engleske. Biće teško, ali mi ćemo dati sve od sebe da osvojimo tri boda. Sigurno je da će i Švicarska tražiti svoje šanse jer su još u igri za plasman na EP. Možemo očekivati kvalitetan meč i nadamo se najboljem ishodu", istakao je selektor Nestorović.

Veliku grešku rukovodstvo i stručni štaba mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine napravili su u pripremi utakmice protiv Norveške. Zbog nepoznavanja pravila UEFA-e, smatrano je da Amir Hažiahmetović i Kerim Memija nemaju pravo nastupa zbog suspenzija.

Ispostavilo se da su ova dva igrača zapravo imala pravo nastupa, jer nisu skupili tri žuta kartona u kvalifikacijama nego dva.

Nažalost, rukovodstvo i stručni štab mlade reprezentacije su smatrali da suspenzija nastaje nakon dva žuta kartona iako pravila nalažu da suspenzija nastaje nakon trećeg žutog kartona u tri različite kvalifikacione utakmice.

Nakon kardinalne greške, oglasio se i Fudbalski savez Bosne i Hercegovine koji je najavio kazne te se izvinio sportskoj javnosti BiH. Pomenuti igrači imaju pravo nastupa protiv Švicarske i selektor Nestorović će imati više mogućnosti u izboru udarnih jedanaest.

Utakmica BiH – Švicarska na Grbavici počinje u 16:00 sati.

Tabela grupe 9:

  1. Engleska 11
  2. Norveška 10
  3. Švicarska 8
  4. Kazahstan 4
  5. Bosna i Hercegovina 2