Nema organizovanog dolaska
0

UNFKS: Radi se na sistemskom razaranju sarajevskog derbija

Sarajevo-x.com
Udruženje navijača FK Sarajevo obavještava sportsku javnost da je prisiljeno poštovati apsurdnu odluku Komiteta za normalizaciju, kojom se navijačima FK Sarajevo zabranjuje organizovani dolazak na jedinu utakmicu u BiH koja još uvijek nešto vrijedi.

"Koristimo priliku da izrazimo razočarenje zbog načina prikrivanja nekih drugih problema u društvu sa kojima se Komitet i nadležne institucije očigledno ne mogu boriti i izboriti, pa se, idući linijom manjeg otpora, guši jedina svijetla tačka bh. nogometa", navodi se u saopštenju UNFKS.

Iz Udruženja su naveli da "uzimajući u obzir sva dešavanja u vezi sa derbijem u posljednjih nekoliko godina, smatramo da se radi na sistematskom razaranju institucije sarajevskog derbija na perfidan način, koristeći se pri tome izlizanim floskulama i izmišljenim problemima. Sa sigurnošću možemo tvrditi da, ukoliko Komitet do subote promijeni odluku, a to je u stanju, obje navijačke skupine će svojim ponašanjem dokazati i pokazati kako se bodri svoj klub u fer i sportskoj atmosferi, osvjetlati obraz grada i države te dokazati svim zlonamjernicima da je sarajevski derbi zapravo praznik fudbala".

Iz UNFKS su naveli da su svjesni da će, ukoliko odluka ostane na snazi, ipak doći do pojedinačnog odlaska na derbi te ovim putem mole sve navijače, koji se odluče na odlazak na utakmicu, da se suzdrže od provokacija te da ne nasjedaju na iste, jer neko ipak ima za cilj da navijače prikaže u lošem svjetlu.

"Da je energija koja je iskorištena za blaćenje navijača i njihovo degradiranje, usmjerena u pravcu organizacije samog derbija, iznašli bi se i moduli za organizaciju vrhunskog spektala, kakav Sarajevo i Željezničar zaslužuju, a pogotovo u godini u kojoj su proslavili značajne jubileje", stoji u saopštenju UNFKS.