Nezadovoljstvo suđenjem
0

UO FK Sarajevo: Prvenstvo nije regularno

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Upravni odbor FK Sarajevo oglasio se saopštenjem za javnost povodom suđenja na utakmicama sa Širokim Brijegom na Koševu i Leotarom u Trebinju, u kojem tvrde da prvenstvo nije regularno.

U prilog tome navode dešavanja u Travniku, Trebinju, Banjoj Luci i Sarajevu.

"Nacionalizam, huliganstvo, svakoliko mešetarenje u koje je umiješana i sudijska organizacija, nažalost su postali stil i metod rada, pravilo po kojima se odvija prvenstvo u fudbalu u BiH. Iz kola i kolo dešavaju se incidenti u koje je duboko involvirana i sudijska organizacija, mečevi se rješavaju za 'zelenim stolom", afera za aferom", navodi se u saopštenju FK Sarajevo, u kojem tvrde da se zbog toga stiče utisak "da se već zna ko će biti prvi".

U FK Sarajevo se pitaju da li se fudbal igra zbog ispoljavanja najnižih nacionalnih i huliganskih nagona, pojedinih sudija, menadžera, funkcionera...

"Način organizacije, odvijanje prvenstva, mešetarstvo, samovolja, nepoštovanje ničega i nikoga u koje su mnogi nečasno uključeni čini takmičenje paradoksalnim. Nepostojanje odgovornosti za odluke, mizerno blage kazne za počinioce samo podhranjuju idući slučaj", dio je oštrog protesta UO FK Sarajevo. Navodi se da je FK Sarajevo učinio dosta napora da u organizacijskom i kadrovskom smislu i fer i sportskoj borbi pokuša dostići najviše sportske domete.

"Kada su pojedinci i 'oni koji određuju ko će biti šampion' shvatili da mislimo ozbiljno, krenula je sudijska lakrdija", stoji u saopštenju.

U prilog ovome, UO FK Sarajevo navodi poništena tri regularna gola, dva protiv Letora i jedan protiv Širokog Brijega.

"Protiv Širokog Brijega u Sarajevu jednostavno nismo imali šanse, napadi su nam presjecani, a čim se naši igrači približe golu Širokog Brijega, poništava nam se regularan gol. Osim totalnog i do sada neviđenog bunkera protivnika, svjedoci smo valjanja na terenu igrača Širokog koji se ne sankcioniše poštenim produženjem utakmice. Fudbaleri Širokog brijega su tokom utakmice napravili dvije šanse. Jednu nakon grubog udaranja i faula nad našim igračem Zrnanovićem koji sudija nije sankcionisao puštajući 'prednost' i drugi, svirajući slobodni udarac iz kojeg je postignut pogodak iz sumnjive ofsajd pozicije", saopšteno je iz FK Sarajevo povodom dešavanja na utakmci sa Širokim Brijegom, koju je bordo tim izgubio sa 0:1.

Zbog ovih dešavanja UO FK Sarajevo smatra da je pokrenuta očita sudijska haranga organizirana u nacionalnim centrima političke moći sa ciljem da se FK Sarajevo skine s čelne pozicije u šampionatu.

"Želimo jasno naglasiti da FK Sarajevo ubuduće neće dozvoliti nikakve radnje na svoju štetu. Ukoliko se pojave na bilo koji način rasisitičke i nacionalističke parole i transparenti kao i skandiranja kojima se veličaju ratni zločinci a posebno 'Nož, žica, Srebrenica', FK Sarajevo će napustiti teren zbog raspirivanja i podržavanja huliganstva, šovinizma i nacionalizma na stadionima, a shodno pravilima UEFA-e će tražiti registraciju utakmica u svoju korist", otkrili su svoje mjere na predstojećim utakmicama.

UO FK Sarajevo tvrdi da se neće na tome zaustaviti pa najavljuje analize suđenja sa vještacima te struke i, ako bude osnova, dizanje krivičnih prijava zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja i nesavjesnog obavljanja funkcije.

"Nadamo se da će i neki drugi klubovi slijediti ovaj primjer jer se prosjaćenje u Sarajevu i BiH može iskorijenti samo ako se prosjacima ne bude davalo uz poruku 'velikim meštrima' u nacionalnim i političkim centrima moći: Mi i pored svega idemo na titulu šampiona", stoji na kraju sapštenja FK Sarajevo.