Odluka Komiteta za normalizaciju
0

Hordama zla ipak zabranjen dolazak na vječiti derbi

Piše: Dalibor Bošnjak
Nakon što su se direktori Željezničara i Sarajeva usaglasili da na gradskom derbiju, koji se igra 5. novembra, u okviru 13. kola, na Grbavici, žele prisustvo navijača oba kluba, Komitet za normalizaciju je donio konačnu odluku. Navijačima FK Sarajevo nije dozvoljeno da dođu i bodre svoju ekipu u vječitom derbiju.

U četvrtak su sastanak održali direktori sarajevskih klubova Dino Selimović i Dželaludin Muharemović. Oni su razgovarali o dolasku navijača Sarajeva na derbi koji se igra na stadionu Grbavica. Oba direktora su zaključila da zabrana dolaska gostujućih navijača na bh. terene ne treba biti primijenjena i u slučaju najvećeg bh. derbija. Željezničar je spreman ustupiti veći dio sjeverne tribine navijačima bordo ekipe, dok je Selimović garantovao da navijači Sarajeva neće praviti probleme.

Nakon dogovora dvaju kluba čekala se konačna odluka Komiteta za normalizaciju. Ranije je generalni sekretar NSBiH izjavio da su mjere, koje se tiču zabrane dolaska gostujućih navijača na bh. stadione, efikasne, jer nije bilo incidenata nakon toga, što znači da su bile opravdane. Njegova izjava nije davala razlog za optimizam najvatrenijih navijača Željezničara i Sarajeva. Nakon sjednice Komiteta za normalizaciju, loše prognoze su se ostvarile. Komitet je i definitivno zabranio organizovani dolazak navijača FK Sarajevo na gradski derbi protiv Željezničara.

Ukoliko navijači FK Sarajevo ipak dođu pred stadion "Grbavica", policija će im u saradnji s upravom domaćeg tima zabraniti ulazak. Pojedinačni ulazak navijačima bez obilježja neće biti zabranjen. Jedan od razloga za ovakvu odluku Komiteta za normalizaciju je taj što bi i ostali klubovi tražili isti tretman ukoliko bi se u slučaju vječitog derbija dozvolio dolazak gostujućih navijača.