Zvanično saopštenje
151

UEFA pojasnila zašto nije poništen treći Ajaxov gol protiv Reala

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) službeno je objasnila odluku o spornoj situaciji na nedavnoj utakmici između Reala i Ajaxa u Madridu, kada su domaći tražili poništenje trećeg pogotka Holanđana.

Naime, pogodak je pao nakon sumnjive situacije na aut liniji i duge konsultacije sudije Felixa Brycha s VAR sobom, u kojoj su pregledavali da li je lopta izašla iz igre prije nego što ju je Ajaxov defanzivac Mazraoui vratio u teren.

"Nije bilo nijednog dokaza i snimke na kojoj se bez ikakve sumnje moglo vidjeti da je lopta prešla liniju. Nije bilo potrebe da glavni sudija sam pregledava snimke. Linijski sudija, koji je bio u savršenoj poziciji, nije vidio da je lopta prešla liniju i zbog njegove odluke je gol priznat", stoji u saopštenju.

Podsjetimo, linijski sudija nije pokazao ništa, a iz jednog ugla usporene snimke činilo se kao da je lopta zaista prešla liniju.

Ipak, sudije su nakon dugog vijećanja odlučili da nije te je priznat Ajaxov gol, koji je potpuno dotukao evropskog prvaka.

Ajax je na kraju u revanš utakmici osmine finala Lige prvaka pobijedio Real rezultatom 4:1 i napravio jednu od najvećih senzacija u novijoj historiji elitnog evropskog nogometnog takmičenja.