Misija "4. pretkolo"
0

U FK Sarajevo uvjereni u prolaz, ekspedicija krenula u Crnu Goru

Piše: Dalibor Bošnjak
Igrači i stručni štab FK Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ekspedicija FK Sarajevo je u utorak ujutro otputovala u Crnu Goru, gdje Bordo tim u četvrtak očekuje uzvratni susret 3. pretkola Evropske lige sa Zetom. Igrači i stručni štab su najavili napadačku igru i prolaz u 4. pretkolo.

Dragan Jović, šef stručnog štaba FK Sarajevo, istakao je da je utakmica sa Zetom možda i najvažnija u ovoj sezoni. Iako ima problem u napadu, zbog odlaska Haskića i Krpićeve povrede, rekao je da ekipa neće igrati defanzivno, nego da će otvorenom igrom izboriti playoff.

"Bit će to zahtjevna utakmica, jer je najvažnija u ovoj sezonu. Nećemo se braniti, imamo imperativ da odigramo dobro, plasiramo se u playoff i obradujemo naše navijače. Vidjeli smo da smo kvalitetniji i ne smijemo se braniti i time im dopustiti da naprave pritisak na našu defanzivnu liniju. Tražit ćemo golove i nadam se da ćemo ofanzivnim pristupom to i postići te da će to biti dovoljno za prolazak dalje. Istina je da smo izgubili Krpića i Haskića i to jeste mali problem u ovom trenutku, no, Hadžić je spreman i igra dobro. Problem ćemo riješiti kada Samir Nuhanović stekne pravo nastupa, a to će biti već u nedjelju u Prijedoru", izjavio je Jović.

Jedan od najvažnijih igrača FK Sarajevo u evropskim utakmicama ove sezone, Asmir Suljić, još uvijek ima problema sa zadnjom ložom, ali, kako kaže, trebao bi biti spreman do utakmice sa Zetom i zaigrati od prve minute.

"Bio sam na terapijama i odradio sam lagani trening, osjetio sam malo bola, ali mislim da bih danas u Podgorici trebao odraditi puni trening. Nadam se da ću biti spreman do četvrtka", izjavio je Suljić.

Popularni Šejtan je svjestan rezultata, ali i uvjeren u kvalitet svoje ekipe i plasman u playoff.

"Ovo je neugodan rezultat jer protivniku odgovara i pobjeda od 1:0, no, mislim da imamo šanse. Pokazali smo da smo dosta bolja ekipa. Nisu nam stvorili nijednu šansu tokom 90 minuta, ali smo primili taj nesretni gol. Mi smo favoriti i u Podgorici i pokazat ćemo da smo kvalitetniji", zaključio je Suljić.

Stoper FK Sarajevo Amer Dupovac vjeruje da će se ekipa Zete otvoriti te da bh. predstavnik tu treba tražiti svoju šansu za gol.

"Rezultat je takav kakav jeste, ali mi i dalje imamo prednost. Oni moraju krenuti naprijed i tražiti gol, a to je naša šansa da ih ugrozimo iz kontri i osiguramo prolaz dalje", kazao je Dupovac.

Emir Hadžić je jedan od novih igrača u ekipi Sarajeva i vrlo je brzo dokazao svoj kvalitet. Pogađao je u Evropskoj ligi, a od njega se i u uzvratu protiv Zete očekuje mnogo. On je također uvjeren u uspjeh svog kluba.

"Imamo pomalo varljiv rezultat i mi moramo postići gol. Međutim, na Koševu smo pokazali da smo bolja ekipa i zbog toga u Podgorici idemo na pobjedu. Na našem terenu smo imali mnogo šansi za gol, a protivnik je pogodio iz samo jedne. Iako ćemo tražiti gol, moramo paziti na našu mrežu. Mi smo favoriti i siguran sam da ćemo proći. Nećemo se braniti, radije ćemo igrati tako da damo gol više", rekao je Hadžić.

Kapiten FK Sarajevo, Sedin Torlak, istakao je da je ekipa spremna za susret sa Zetom i nada se brzom golu svoje ekipe.

"Ovo je velika prilika da napravimo jedan iskorak u historiji kluba. Spremni smo, a bit će još bolje do utakmice, tako da ćemo odraditi posao kako treba. Mi ćemo tražiti gol i idemo na pobjedu. Vidjeli smo da možemo igrati s njima, da smo bolji, nema potrebe da se branimo. Rezultat jeste nezgodan, ali naš brzi pogodak nas oslobađa rizika", zaključio je Torlak.

Nemanja Zlatković je pridošlica u ekipu sa Koševa i već je zadobio simpatije navijača. On prolaz dalje ne dovodi u pitanje.

"Čvrsto vjerujem u prolaz, puni smo optimizma. Putujemo tamo da pobijedimo. Nadam se da ćemo uspjeti u tome i obradovati naše navijače", izjavio je Zlatković.

Standarni prvotimac FK Sarajevo Zoran Belošević svjestan je važnosti utakmice i snage protivnika. Odbacio je mogućnost defanzivne igre, ali i pozvao na oprez.

"Pozitivno razmišljam pred utakmicu. Znam da ćemo dati sve od sebe da prođemo dalje. Nadam se da ćemo zabiti gol, a da nećemo primiti nijedan. Znamo da je naš cilj plasman u 4. pretkolo. Nećemo se braniti, ali svoj gol moramo sačuvati. Vjerujem u uspjeh, kvalitetni smo, idemo odigrati hrabro i čvrsto, ali opuštanja i potcjenjivanja ne smije biti", kazao je Belošević.

Još jedan novi igrač u ekipi Sarajeva je Žarko Karamatić. Pozvao je saigrače na ozbiljnost i profesionalno obavljanje svih zadataka. što će rezultirati plasmanom u 4. pretkolo.

"Definitivno ćemo dati sve od sebe da prođemo dalje. Smatram da nisam pogriješio dolaskom na Koševo. Klub ima velike ambicije i želimo ih ostvariti. Idemo pobijediti u Podgorici, a potom se popraviti i u prvenstvu", poručio je Karamatić.

Jedan od najzaslužnijih igrača za uspjehe FK Sarajevo u Evropskoj ligi, Said Husejinović, istakao je snagu kolektiva i vjeru.

"Idemo tamo da ih pobijedimo, bolja smo ekipa i nećemo se braniti. Dobar rezultat neće izostati", poručio je Husejinović.

Uzvratni susret 3. pretkola Evropske lige između Zete i Sarajeva se igra u četvrtak u Podgorici od 20 sati.