Uoči derbija Sarajevo - Velež
0

U Bordo taboru najavljuju trijumf, Mostarci žele izbjeći poraz

Piše: Dalibor Bošnjak
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
U subotu će u okviru 6. kola BHT Premijer lige BiH ekipa Sarajeva ugostiti mostarski Velež. Od ove utakmice dva tabora imaju različita očekivanja. Bordo ekipa smatra da su tri boda imperativ, dok Rođeni na Koševo stižu s namjerom da ne izgube.

Šef stručnog štaba FK Sarajevo, Dragan Jović, svjestan je opasnosti koje vrebaju u utakmici protiv Veleža, ali je ohrabren pripremama tokom prvenstvene pauze, nakon kojih je ekipa još snažnija.

"Dobro smo iskoristili pauzu da se pripremimo i ispravimo neke greške koje smo pravili u proteklim kolima. Otklonili smo uočene nedostatke, pa se nadam da će već protiv Veleža naša igra biti bolja. Velež je sigurno kvalitetna ekipa koja tradicionalno dobro igra na Koševu, tako da moramo biti oprezni. S druge strane, zbog naših ambicija, mi moramo ići na pobjedu. Stoga, cilj je jasan, a to je osvajanje sva tri boda", izjavio je Jović za portal Klix.ba.

Ponajbolji igrač Sarajeva, Said Husejinović, također poziva na oprez, ali je pobjeda po njegovom mišljenju imperativ.

"Iskreno, ne poznajem igrače Veleža tako da ne mogu suditi o njihovom pojedinačnom kvalitetu, kao ni o snazi kolektiva. Jedno je sigurno, uvijek su bili opasni na Koševu, pa zbog toga itekako treba biti oprezan, jer se protiv nas svaka ekipa bori svim snagama. Svi su nekako posebno motivisani na Koševu. Lično očekujem našu pobjedu i ništa drugo, jer mi moramo potvrditi i nastaviti dobru seriju iz proteklih kola. Tri boda su naša", jasan je bio Husejinović.

Ubojiti napadač Bordo ekipe, Emir Hadžić, prihvatio je ulogu favorita koju ima njegova ekipa te rekao kako će je Sarajevo i opravdati.

"Favoriti smo protiv Veleža i trenutno smo najbolja ekipa u BHT Premijer ligi. To ćemo i opravdati na terenu. Velež je kvalitetan, uvijek nezgodan protivnik, ali mi moramo voditi računa o našoj igri. Bilo bi dobro što prije postići gol, ali ako se to i ne dogodi, moramo biti strpljivi. Neće biti lako, opuštanja ne smije biti", rekao je Hadžić.

Jović u utakmici protiv Veleža neće moći računati na Asmira Suljića, koji je suspendovan zbog žutih kartona.

Dok na Koševu najavljuju ofanzivu, motivisani Mostarci najavljuju žestoku borbu, jer Sarajevo ne žele napustiti pognute glave.

"Očekuje nas teška utakmica protiv jedne od najboljih ekipa u BiH. Sigurno da je Sarajevo kandidat za osvajanje prvog mjesta. Mi nismo pod pritiskom u ovom susretu, rasterećeni smo, ali ćemo svakako dati sve od sebe jer želimo napustiti Koševo neporaženi", izjavio je trener Rođenih Admir Džafić.

Kapiten Veleža, Admir Kajtaz, neće nastupiti na Koševu, ali se nada povoljnom rezultatu svojih saigrača, koji su se, kako kaže, tokom pauze dobro pripremili, a na Koševu će imati i podršku svojih navijača.

"Tokom pauze smo dobro radili i uigravali se. U Sarajevo dolazimo da se nadigravamo. Naša ekipa je izuzetno mlada i ima oscilacija u igri. No, ipak smo pokazali da imamo kvalitet, tako da se nadam dobrom rezultatu. Osim toga, ekipa će imati podršku naših naijača koja će dodatno pomoći. Bit će to jedna lijepa utakmica u režiji obje ekipe, kao i obje navijačke grupe, Hordi zla i Red Armyja", kazao je Kajtaz.

Napadač Rođenih, Ševko Okić, spreman je za gostovanje na Koševu te je rekao da ekipa u Sarajevo dolazi da ne izgubi utakmicu.

"Na gostovanje idemo rasterećeni, ali sigurno s namjerom da ne izgubimo. Iako oscilacija u igri ima, mi smo sve bolji, a to su pokazale utakmice s Gradinom i Olimpicom. Pokazali smo da možemo parirati svima. Bit će veoma teško, ali uz pomoć naših navijača i maksimalan napor vjerujem da možemo ostati neporaženi", izjavio je Okić.

Trener Rođenih u utakmici protiv Sarajeva neće moći računati na povrijeđenog kapitena Kajtaza, kao ni na Mirzu Ćemalovića, koji je nakon incidenta na treningu s Okićem zaradio suspenziju.

Susret se igra u subotu na stadionu "Asim Ferhatović Hase" s početkom u 21 sat.