Nogomet
286

Titula sve dalje: Znate li kada je Sarajevo posljednji put pobijedilo?

Piše: Edin Isanović
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Historija se ponavlja! Sarajevo je novim remijem u Zenici protiv Čelika (bilo 1:1) napravilo korak unatrag i znatno smanjilo šanse za osvajanje naslova prvaka.

Sarajevo sa znatno jačim sastavom nije u prvenstvenom okršaju savladati crveno-crne, a tri boda sa Bilinog Polja se čekaju još od 2001. godine. No, nije samo ovaj rezultat ono što zabrinjava sve pristalice bordo boje. Znate li kada je tim sa Koševa posljednji put pobijedio? Odgovor je 10. augusta u Banjoj Luci kada je poražen Borac rezultatom 3:1.

Od tada su upisana četiri remija u prvenstvu i sramotno ispadanje od Borussije Monchengladbach sa deset primljenih pogodaka u dvije utakmice. Mnogi navijači kojima je Sarajevo jedno od životnih svetinja šutili su i pustili da priča traje. No, dočekali su nova razočarenja. Remi u Zenici protiv tradicionalno neugodnog i respektabilnog, ali i kvalitetom lošijeg Čelika, prelio je čašu.

Dakle, od mogućih 12 prvenstvenih bodova osvojena su četiri, što je obzirom na finansijska ulaganja i kvalitet igrača - mizerno.

Jedan navijač se našalio i rekao kako bi bilo bolje da su dvije utakmice izgubili, a dvije pobijedili jer bi imali više bodova na kontu. I upravu je.

Ovo još treba dodati da je posljednji trijumf na najvećem bh. stadionu upisan 23. maja protiv Čelika u uzvratnoj utakmici Kupa BiH (Zvijezda savlada za zelenim stolom). Sve sugerira da je Bordo tim u velikoj rezultatskoj krizi.

Statistika pokazuje da je odbrana na čelu sa golmanom Bandovićem lošiji dio tima i da svaka iole ozbiljnija ekipa može bez problema postići pogodak koji često padaju iz prekida.

S druge strane, Sarajevo je bezopasno iz identičnih situacija. Teško se možemo sjetiti utakmice u kojoj tim sa Koševa nije primio pogodak.

Pojedini igrači imaju dobre ugovore za bh. prilike nisu zaslužili da nose dres FK Sarajevo. Nonšalantno ponašanje i sramotno zalaganje smjestili su Bordo tim u sredinu tabele.

Prvi šef struke Dženan Uščuplić, koji je donio trofej FK Sarajevo u Kupu BiH, a koji se čekao sedam godina, slijepo je vjerovao pojedincima koji mu nisu odgovorili na adekvatan način. Posebno se to odnosi na iskusne nogometaše koji iz utakmice u utakmicu ne igraju na nivou.

Ostaje da vidimo koje će poteze povući Uprava i da li će pojedinci biti sankcionisani, jer ovako ne ide.