Nogomet
152

Spremni za Atromitos: Pogledajte pet velikih domaćih pobjeda Sarajeva u Evropi

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
FK Sarajevo igra u četvrtak prvu utakmicu 3. pretkola Evropske lige protiv Atromitosa. U dvomeču protiv grčkog tima bh. predstavnik će se pokušati domoći play-offa gdje su već igrali 2009. godine kada su eliminisani od rumunskog Cluja.

Navijači Bordo tima vjeruju da se može ponoviti rezultatski epilog i pet godina kasnije. Ne treba biti neodgovoran i reći da će tim sa Koševa eliminisati Atromitos.

Ipak, u bordo svlačionici vjeruju da se mogu nositi sa ekipom koja je prošlu sezonu okončala na trećem mjestu grčkog prvenstva.

Ono što je sigurno jeste da Sarajevo čekaju dvije teške utakmice. Svjesni su Velkoski, Stojčev, Bilbija, Okić... kakvu priliku imaju, ali su i svjesni da nije lako izbaciti narednog rivala. Bordo tim ima najbolje rezultate u Evropi od svih bh. klubova. Na Koševu su padali i jači klubovi od Atromitosa.

U nastavku donosimo pet velikih pobjeda FK Sarajevo na međunarodnoj sceni na najvećem bh. stadionu.

Sarajevo – Levski 3:1

Uzvratni meč 2. pretkola Evropske lige protiv Levskog odigran je u ljeto 2012. godine. Nakon minimalnog poraza u Sofiji od 1:0 izabranici tadašnjeg stratega Dragana Jovića vjerovali su da mogu eliminisati Levski. Nošeni sjajnom podrškom sa tribina bordo momci u ranoj fazi utakmice postižu pogodak preko Husejinovića.

"Ludilo" sa tribina prešlo je na teren. To je dalo dodatno samopouzdanje koševskom premijerligašu koji preko Suljića dolazi do željenih 2:0. Pred kraj prvog poluvremena Bugari su smanjili sa jedanaest metara. Ipak, u nastavku fenomenalni Husejinović postiže spektakularn pogodak koji je "zapalio tribine".

Sarajevo je u odličnoj igri prošlo dalje, ali je kasnije neočekivano eliminisano od Zete.

Sarajevo – Sigma Olomouc 2:1

Na drugo mjesto smjestili smo pobjedu i eliminaciju češke Sigme iz Olomouca. Inače, dvomče se igrao u sezoni 2002./03. u tadašnjem Kupu UEFA. Prvi meč u Češkoj završen je trijumfom domaćih rezultatom 2:1.

Uzvratni dvoboj na najvećem bh. stadionu mnogi pamte po kišnom pljusku svih 90 minuta. Čak su neki navijači na polovremenu kod vodstva Sigme otišli kućama jer nisu vjerovali u čudo koje se desilo u nastavku. Igrači u bordo majicama, nošeni velikom podrškom sa tribina, krenuli su snažno. Postigli su dva pogotka, a strijelci su bili Obuća i Osmanhodžić.

U produžecima nije bilo promjena, pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca i Bordo tim je bio uspješniji. Ekipu je sa klupe vodio Husref Musemić. Bilo je to veliko iznenađenje, jer je Sigma bila apsolutni favorit. U narednoj rundi tim sa Koševa ispao je od turskog Bešiktaša.

Sarajevo – Helsingborg 2:1

Bordo tim je sjajno igrao u ljeto 2009. kada je ekipu sa klupe vodio Mehmed Janjoš. Nakon eliminacije Spartka iz Trnave u 2. pretkolu naredni rival bio je švedski Helsingborg.

Prva utakmica okončana je trijumfom domaćih rezultatom 2:1, U revanšu su nogometaši Sarajeva imali podršku 25 hiljada navijača. Ipak, Helsingborg je poveo na startu utakmice. No, pred kraj prvih 45 minuta fantastičan gol postigao je Damir Hadžić.

U nastavku su igrači Sarajeva napadali, doku su gosti prijetili kontrama. Pred kraj meča Rizvnović i Muminović pripremaju šansu za Alena Avdića koji pogađa za konačnih 2:1. Nije bilo promjena u produžecima, a jedanaesterci su ponovo bili sretni Sarajevu. Junak je bio Muhamed Alaim. U narednoj rundi Cluj je bio bolji u dvomeču.

Sarajevo – Rapid Bukurešt 1:0

Prije osam godina u tadašnjem Kupu UEFA Sarajevo se na Koševu sastalo sa favorizovanim Rapidom iz Bukurešta. U čudnoj utakmici rezultat je “pomazio” Sarajevo nakon istinske borbe.

Strateg Husref Musemić gurno je sve raspoložive snage u napad. Želja i htijenje bordo igrača nagrađena je u 90. minuti kada je pogodio Emir Obuća. Gol je izazvao veliko slavlje na koševskim tribinama, pao je veliki rival. U uzvratu su Rumuni stigli do željenih 2:0, prošli su dalje. Ostala je velika žal.

Sarajevo – Orebro 2:0

Bordo tim je prije tri godine sa redizajniranim sastavom i novim trenerom Jiržijem Plišekom eliminisao švedski Orebro u 2. pretkolu Evropske lige.

U prvom meču u Skandinaviji bilo je 0:0, te su igrači i navijači Sarajeva sa puno optimizma dočekali uzvrat na najvećem bh. stadionu. Prvo poluvrijeme završeno je bez golova, a u nastavku je dva puta poentirao Nermin Haskić i Bordo tim je odveo na megdan Sparti iz Praga koja je bila nepremostiva prepreka.

Za uspjeh u Evropi potrebno je duže investiranje, selekcija, iskustvo i rast kvaliteta. Bez dvojbe, Sarajevo će protiv grčkog tima imati sjajnu podršku sa tribina i veliki motiv. Za potpuni uspjeh bit će potreban igrački adut - nadahnuće pojedinca.