Nogomet
5

Tino Sven Sušić: Nije lako nositi moje prezime

Totalsport
Tino Sven Sušić (Foto: AFP)
Tino Sven Sušić (Foto: AFP)
Hajdukov 22-godišnji veznjak Tino Sven Sušić pridružio se popisu nogometaša koji su dobili poziv za Svjetsko prvenstvo u selekcijama u kojima su izbornici njihovi očevi, stričevi ili bliski rođaci.

Na tom su popisu od ranije Urugvajac Milton Viera za SP 1966. godine, Talijan Paolo Maldini (1998. godina), naš Niko Kranjčar i Srbin Dušan Petković (2006. godine), te Argentinac Sergio Agüero, Holanđanin Mark van Bommel, Amerikanac Michael Bradley i Slovak Vladimir Weiss za Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

Tino Sven Sušić zaradio je poziv svog amidže Safeta Sušića za nastup u reprezentaciji Bosne i Hercegovine za smotru u Brazilu. Budući da ima i belgijsko i hrvatsko državljanstvo, mogao je birati u kojoj će se reprezentaciji pokušati izboriti za svoje mjesto. Krajem prošle godine poručio je da želi igrati za Bosnu i Hercegovinu, iako je nastupao za belgijsku U18 i U19 reprezentaciju, budući da je odrastao u toj zemlji.

"Jako sam povezan s Belgijom, ali moja cijela porodica je iz Bosne. Tamo su moji korijeni, pa sam donio logičnu odluku", objasnio je za službenu stranicu FIFA-e.

"Nije lako nositi moje prezime. Tek moram dokazati da sam u reprezentaciju pozvan zbog mog rada, a ne zbog imena, odnosno zbog mog amidže. Naučio sam se živjeti s time. Neki misle da sam upao u selekciju preko veze, ali ja to ne gledam na taj način i pokušat ću napraviti sve što mogu kako bih dokazao da nije tako", kaže Sušić.

"Budući da nije bilo prijenosa konferencije za novinare mog amidže kada je objavljivao popis na televiziji u Hrvatskoj, tek sam preko interneta saznao da sam pozvan. Bio sam apsolutno oduševljen. Moj dječački san je postao stvarnost. Radio sam naporno da bi se to dogodilo. Vrlo sam ponosan i sretan", dodao je Hajdukov nogometaš, te istaknuo veliku ulogu koju je u njegovoj karijeri odigrao otac Sead, bivši nogometaš Crvene zvezde i stariji brat Safeta Sušića.

"Ako postoji jedna osoba kojoj se moram zahvaliti, onda je to on. Uvijek me je jako poticao i pomagao mi u mom razvoju. Puno mu dugujem, on je moj uzor".