Granitna odbrana autsajdera
0

Švicarska napravila najveću senzaciju i pobijedila Španiju

Sarajevo-x.com/Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Došla je na red i najveća senzacija na Svjetskom prvenstvu. Švicarska je počela takmičenje veličanstvenom pobjedom protiv Španije kao potpuni autsajder.

Skoro svi su tipovali na Španiju, mnogi su tu reprezentaciju vidjeli i kao pobjednika turnira, no s tim se nisu složili reprezentativci Švicarske. Napadali su Španci jer ne znaju drukčije, ali su na kraju pobjedu slavili Švicarci.

Za veliku senzaciju zaslužni su svi igrači Švicarske, a junak dana je Gelson Fernandes, 23-godišnji veznjak francuskog St-Etiennea, koji je pogodio mrežu Casillasa u 52. minuti donijevši veliku radost navijačima svoje reprezentacije.

Španci su do kraja činili sve ne bi li barem izjednačili, no igrači pod palicom sjajnog Ottmara Hitzfelda uspjeli su izdržati pritisak i uz pomoć granitne odbrane slaviti veliku pobjedu, rezultatom 1:0.

Švicarci su igrom pokazali da nimalo nisu impresionirani evropskim naslovom "furije", a ekipa Vicentea del Bosquea travnjak je napustila pognute glave iako su bili dominantniji u utakmici igranoj na stadionu "Moses Mabhida" u Durbanu.

Mat Švicaraca ličio je engleskim akcijama, pa je tako ispucavanje golmana Diega Benaglija dohvatio Eren Derdiyok, sjurio se prema golu Ikera Casillasa koji je klizećim startom pokušao raščistiti situaciju. Lopta se pritom odbila tek do Fernandesa koji je iz blizine gurnuo u gol.

Ukupno gledajući Španija je imala kudikamo više šansi (udarci po golu 25-8, u okvir 8-3) u šokantnom porazu na startu turnira, no nijedna od njih nije urodila plodom. Najbliže golu bio je Xabi Alonso čiji je siloviti udarac u 70. minuti s dvadesetak metara odsjeo na prečki već svladanog Benaglija. Ispriječio se okvir gola i Švicarcima svega tri minute kasnije. Udarac je uputio Derdiyok.

Španija je do ove utakmice slavila pobjedu u 27 od posljednjih 28 odigranih utakmica. Također, jedini poraz u nizu od 48 utakmica na Konfederacijskom kupu nanijela im je ekipa Sjedinjenih Država.

Impresivnih podataka do Fernandesovog gola bilo je još. Do ogleda protiv Švicarske, Španci su ostali neporaženi u posljednjih 37 utakmica protiv evropskih suparnika, od čega su ih 19 posljednjih završili pobjedom. Od poraza protiv Rumunije u novembru 2006. godine, ostvarili su omjer od 34 pobjede i tri remija.

Sve su te brojke u srijedu pale u vodu, baš kao i podatak da Švicarska do sada nikada nije slavila protiv "furije".

Ukupno su odigrali 18 utakmica, a sve čime su se Švicarci mogli pohvaliti bila su tri remija. Do Fernandesovog udarca iz 52. minute.

Na utakmici se povrijedio Andres Iniesta. Koliko ozbiljno, tek će se saznati.

Susret je odigran pred oko 60.000 gledalaca, a sudio je Englez Howard Webb.

Svjetsko nogometno prvenstvo, 1. kolo grupe H:

Španija - Švicarska 0-1 (Fernandes 52)

Čile - Honduras 1-0 (Beausejour 34)

Tabela: 1. Švicarska 3, 2. Čile 3, 3. Honduras 0, 4. Španija 0