Baraž za SP
10

Švedska i Italija u Solni nastavljaju borbu za plasman na Mundijal

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U trećem meču evropskog baraža za Svjetsko prvenstvo u Rusiji na Friend Areni u Solni sastaju se Švedska i Italija, a njihov okršaj počinje večeras u 20:45 sati.

Evropski baraž kompletirat će broj od 14 putnika koji će predstavljati Stari kontinent na Svjetskom prvenstvu u Rusiji naredne godine.

Hrvatska je nakon visoke pobjede na Maksimiru nad Grčkom (4:1) već jednom nogom kročila na Mundijal, a tamo će vrlo vjerovatno igrati i Švicarska koja je u gostima svaladala Sjevernu Irsku (1:0).

Švedska - Italija (Friends Arena, Solna, 20:45 sati)

Švedska je baraž izborila osvajanjem drugog mjesta u grupi A gdje je imala jednak broj bodova kao i Holandija (19), ali mnogo bolju gol-razliku. Ispred su bili Francuzi s 23 boda, a preostale pozicije zauzeli su Bugarska s 13, Lukemburg sa šest i Bjelorusija s pet bodova.

Reprezentacija Švedske je propustila posljednja dva svjetska prvenstva, što joj dodatno povećava motive u ovom baražu, a upravo je u baražu i zaustavljena u prethodnim kvalifikacijama za Mundijal 2014. godine kada je u dvomeču bolji bio Portugal.

Selektor Janne Andersson u ovom meču ne može računati na suspendovanog desnog beka Celtica, a krilo Toulousea Jimmy Durmaz je upitan zbog fizičke spreme. Ipak, možda najveći problem za Anderssona leži u činjenici da će Durmaz zajedno s čak pet igrača - Andreas Granqvist, Victor Lindelof, Emil Krafth, Jakob Johansson, Martin Olsson - u slučaju javne opomene u ovom meču propustiti uzvrat.

Italija je osvojila drugo mjesto u grupi G iza Španije koja je imala 28 bodova za razliku od Italije koja je osvojila 23 boda. Iza su ostali Albanija (13), Izrael (12), Makedonija (11) i Lihtenštajn (0).

Posljednje Svjetsko prvenstvo koje su Italijani promašili odigrano je 1958. godine, a posljednja dva svjetska prvenstva okončali su nastupima u grupnoj fazi.

Selektor Azzura Giampiero Ventura ima problema s povredama, posebno u ofanzivnoj liniji. Ofanzivci Rome i Valencije Stephan El Shaarawy i Simone Zaza navodno propuštaju večerašnji meč, a problemi s povredama mučili su i napadača Lazija Cira Immobilea, kao i napadača Torina Andreu Belottija. Osim njih, povreda muči i Danila D'Ambrosija koji će skoro sigurno propustiti prvi meč protiv Švedske.

Uzvrat je na rasporedu u ponedjeljak od 20:45 sati na stadionu San Siro u Milanu.