Nogomet
26

Sudar nekadašnjih šampiona na Dragau, PSG ponovo protiv Barcelone

Klix.ba
Nekadašnji prvaci starog kontinenta Porto i Bayern Minhen večeras će ukrstiti koplja u četvrtfinalu Lige evropskih prvaka.

Drugoplasirani tim portugalskog prvenstva i lider u Njemačkoj u tri su se navrata u prošlosti sastajali u Ligi prvaka. Posljednji dvomeč igran je također u četvrtfinalu i to 2000. godine i pripao je Bayernu. Na Dragau je bilo 1:1, a u Minhenu 2:1 za Bayern.

U sezoni 1990/1991. također u četvrtfinalu igrali su Porto i Bayern. Prvi susret u Minhenu okončan je neriješenim rezultatom 1:1, da bi na revanšu Nijemci trijumfovali 2:0 i otišli na megdan kasnijem prvaku Crvenoj zvezdi. Jedan od najblistavijih trijumfa u svojoj historiji Porto je ostvario nad Bayernom 1987. godine u Beču pobijedivši rezultatom 2:1 u finalu tadašnjeg Kupa prvaka.

Favorit na večerašnjem susretu bez sumnje je bavarski gigant koji u Bundesligi i ove godine igra odlično. U DFB kupu klub sa Allianz Arene nedavno je eliminisao Bayer Leverkusen i tako dodatno podigao samopouzdanje pred večerašnji meč na Dragao stadionu.

U drugom susretu večeras će na Parku prinčeva PSG ugostiti Barcelonu. Dva velikana ove su sezone bili sudionici iste grupe u prvoj fazi takmičenja. PSG je kao domaćin pobijedio 3:2, baš kao i Barcelona na Nou Campu (3:1) dvije sedmice kasnije.

PSG i Barcelona u četvrtfinalu Lige prvaka susreli su se i prije dvije godine. U polufinale je tada zbog jednog pogotka više postignutog na gostujućem terenu prošao španski klub. U Parizu je bilo 2:2, a u Barceloni 1:1.

U sezoni 1994/1995. PSG i Barcelona također su se sastali u četvrtfinalu Lige prvaka. Ovog puta u polufinale je prošao francuski predstavnik koji je nakon katalonskih 1:1 kod kuće trijumfovao rezultatom 2:1. PSG i Barcelona sastali su se i u finalu nekadašnjeg Kupa pobjednika kupova 1997. godine. Rezultatom 1:0 trijumfovao je tim Barcelone. Zanimljivo je da je na pomenutoj utakmici dres Barcelone nosio današnji trener ovog kluba Luis Enrique.

I PSG i Barcelona u nacionalnim prvenstvima tijesno vode ispred Lyona i Reala iz Madrida.