Nogomet
726

Stariji Argentinci dobro pamte Papeta, '79. je s tri gola srušio Gaučose na Marakani

Piše: Edin Isanović
Zmajevi večeras igraju prvu utakmicu u historiji na Mundijalu. Suparnik je moćna Argentina. Naš tim sa klupe predvodi najbolji bh. igrač svih vremena – Safet Sušić. Stariji ljubitelji nogometa u Argentini sigurno se dobro sjećaju našeg selektora.

Pape je Gaučosima 16. septembra 1979. godine u Beogradu postigao tri efektna pogotka nastupajući u dresu reprezentacije Jugoslavije koja je slavila rezultatom 4:2. Zanimljivo, četvrti gol djelo je bivšeg selektora bh. tima - Bake Sliškovića.

Argentinci su u to vrijeme bili aktuelni svjetski prvaci. Godinu ranije na Mundijalu održanom u njihovoj zemlji, dotakli su vrh i prvi put bili na krovu svijeta. U Beograd su stigli kao favoriti, mada je tadašnji selektor Gaučosa Cezar Luis Menoti izmijenio sastav.

Reprezentativci bivše Jugoslavije odradili su ambiciozne pripreme u Novom Sadu i sa dosta optimizma čekali su prvake.

Prema medijskim izvještajima aktuelni selektor našeg državnog tima Safet Sušić bio je u to vrijeme u centru pažnje, jer je prije toga u Zagrebu postigao hat-trick Italijanima. Na beogradskoj Marakani se nakon 20 minuta od dresa reprezentacije oprostio Dragan Džajić. Zamijenio ga je upravo Sušić.

Ulaskom u igru svijet je tada upoznao novog nogometnog asa. Već u 23. minuti Pape je je pogodio za 1:0. Igrao se 54. minut kada je tadašnji nogometaš FK Sarajevo uzeo loptu i maestralnim driblinzima izbacio sve odbrambene igrače i golmana Argentine, te pogodio za 2:0.

Publika je bila na nogama, svi su se divili Papetu. Nakon toga je selektor Menoti odlučio je da doda još jednog pratioca na Sušića. Ipak, ni to nije pomoglo. To je bila Safetova noć.

U 70. minuti ponovo je izigrao sve odbrambene igrače Gaučosa i preciznim šutem savladao je golmana Viljara za 3:0. Kasnije je Slišković postigao i četvrti pogodak za "Plave“, a Argentinci su pred kraj meča smanjili na konačnih 4:2.

Rijetko se ko može pohvaliti da je reprezentaciji iz južne Amerike zabio tri pogotka. Nadamo se da će Pape i u trenerskim vodama biti "tvrd orah“ za favorizovane Argentince.