Nogomet
0

Po čemu pamtimo dosadašnje okršaje sa Argentinom

Piše: A. M.
Mnogo je gorkih pilula popila nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine dok nije došla na nivo respektabilne reprezentacije kadre plasirati se na smotru najboljih reprezentacija na svijetu.
Gabriel Batistuta slavi gol protiv BiH 1998. godine (Foto: AFP)
Gabriel Batistuta slavi gol protiv BiH 1998. godine (Foto: AFP)
Jedan od najuvjerljivijih poraza koji su Zmajevi doživjeli bio je kada su izabranici tadašnjeg selektora Džemaludina Mušovića poraženi u Cordobi od Argentine.

Bio je 14. maj 1998. godine, Gaučosi su se pripremali za Mundijal u Francuskoj, pucali su od snage i bili u punoj formi. Bosna i Hercegovina poslužila im je kao generalna proba za meč u grupi protiv Hrvatske, mada se poslije ispostavilo da su tadašnje reprezentacije Hrvatske i Bosne i Hercegovine bile "nebo i zemlja".

Sa mnogo se problema pred utakmicu suočio Mušović, nije bilo Elvira Baljića, Mehe Kodre, Nermina Šabića, Mirsada Hibića, Muhameda Konjića i nekih još u to vrijeme značajnih igrača za nacionalni tim koji se 12 sati uoči meča nekako uspio okupiti. Posljednji koji su se priključili ekspediciji bili su nogometaši Rijeke Admir Hasančić i Senad Brkić.

Kakva je bolna i apsurdna bila organizacija puta, takav je na kraju bio i rezultat. Razigrani Gabriel Batistuta, u to vrijeme najbolji igrač Argentine, potpomognut Ortegom, Veronom i do jučer aktivnim Zanettijem nanio nam je najteži poraz u historiji države. Bilo je 5:0.

Argentina - BiH 5:0

Cordoba, 46.700 gledalaca. Strijelci: Batistuta 4, 23, 79, Zanetti 55, Ortega 60. Argentina: Roa (Burgos 46.), Ayala, Sensini, Paz, Zanetti, Almeyda (Astrada 89.), Simeone (Gallardo 63.), Veron, Ortega (Delgado 83.), Batistuta, Lopez. Selektor: Daniel Pasarela.

Bosna i Hercegovina: Dedić, Varešanović, Katana, Ramčić, Kapetanović, Demirović, Dodik (Kevrić 55), Barbarez (Brkić 85), Mujdža, Salihamidžić, Bolić (Hota 76.). Selektor: Džemaludin Mušović.

Drugi meč Zmajevi su protiv Gaučosa igrali mjesec dana nakon što su izborili nastup na Mundijalu u Brazilu. Nismo bili na nivou prethodnih igara i poraženi smo sa 2:0. Centralna figura meča bio je napadač Manchester Cityja Sergio Aguero. Zmjevi su se predali bez ispaljenog metka. Za utjehu nam je ostao debi Seada Kolašinca na koji smo dugo čekali.

Argentina – BiH 2:0

St. Louis. 30.000 gledalaca. Strijelci: Aguero 41., 67. BiH: Begović, Spahić, Bičakčić, Kolašinac, Vršajević (od 73. Šunjić), Pjanić, Medunjanin, Višća, Misimović (od 69. Hajrović), Ibišević (od 69. Kvržić), Džeko. Selektor: Safet Sušić.

Za Argentinu su igrali: Romero, Otamendi, F. Fernandez, Rojo, Zabaleta, Mascherano, Rodriguez (od 72. Biglia), Di Maria (od 86. A. Fernandez), Aguero (od 77. Lamela), Palacio. Selektor: Alejandro Sabella.