Euro 2012
164

FOTO / Španija sa ubjedljivih 4:0 savladala Irsku

Totalsport
(Foto: AFP)
Nogometaši Španije s lakoćom su pobijedili Irsku 4:0 u utakmici 2. kola grupe C Europskog prvenstva. Time je Irska završila sa svojim nadanjem da će ugledati četvrtfinale.

Nikakve neizvjesnosti nije bilo u ovih 90 minuta, kako se uostalom i očekivalo prije utakmice. Ako je i bilo optimista po pitanju irskih mogućnosti, onda su i oni postali shrvani nakon tačno tri minute i 49 sekundi.

Toliko je bilo potrebno Fernandu Torresu da iskoristi grešku odbrane Iraca, te da postigne prvi pogodak na utakmici (malo iskosa pod gredu). Bio je to ujedno najbrži gol Španije na europskim prvenstvima, a i najava da bi Shay Given mogao još jednom na ovom Euru, nakon Hrvatske, biti u velikim problemima.

No, Španija je velikim dijelom utakmice doslovno "gušila" loptu. Gotovo je konstantno lopta bila u posjedu igrača Del Bosquea, no u pravilu su u pitanju bila dosadna i vječna dodavanja na dvadesetak metara od irskih vrata. Španci su se gotovo sramili uputiti udarac u izglednim šansama, pa su se odlučivali čak i za dodavanja na nekoliko metara od Givena.

Nemoćni Irci su pak zaprijetili možda jednom ili dva puta tokom utakmice i, zapravo, se samo čekalo koliko će još puta kapitulirati irska odbrana, odnosno, koliko će Španci imati želje zabijati golove na ovom ogledu.

U prvom dijelu, nakon Torresova bljeska na samom startu, više nije bilo pogodaka, dok su u nastavku još zabijali David Silva, opet Torres, pa Cesc Fabregas, koji je na travnjak ušao baš umjesto Torresa.

Tako je ova 4:0 pobjeda najveća pobjeda neke od reprezentacija na aktualnom Euru. Isto tako, najveća je ovo pobjeda Španaca na Eurima, kao i najveći poraz Iraca.

Također, Torres je došao do ukupno četiri pogotka na europskim prvenstvima, te je zajedno s Davidom Villom najbolji španski strijelac u historiji ovih takmičenja. Postigao je i Fabregas drugi pogodak na ovogodišnjem prvenstvu.

U zadnjem kolu grupe igraju Španija - Hrvatska i Italija - Irska, a na tabeli su trentno aktualni prvaci Europe i Hrvati na vrhu s četiri boda, dok Talijani imaju dva boda.

Euro, grupa C, 2. kolo:

Italija - Hrvatska 1-1 (Pirlo 39 / Mandžukić 72) Španija - Irska 4-0 (Torres 4, 70, Silva 49, Fabregas 83)

Redoslijed: 1. Španija 4, 2. Hrvatska 4, 3. Italija 2, 4. Irska 0.