Finale Eura 2012
481

FOTO+VIDEO / Španija deklasirala Italiju za odbranu titule prvaka Evrope

Piše: J. H.
(Foto: AFP)
Večeras su Španija i Italija odigrale finalnu utakmicu Evropskog prvenstva na Olimpijskom stadionu u Kijevu. Furija je porazila Azzurre (4:0) zahvaljujući golovima Davida Silve, Jordija Albe, Fernanda Torresa i Juana Mate.

Od početka utakmice, oba tima se krenula ofanzivno. Jedan od najboljih igrača Eura Andrea Pirlo zaprijetio je već u drugoj minuti, ali je bio neprecizan. Nakon toga, zaprijetio je i stoper Furije Sergio Ramos, ali je njegov udarac glavom otišao preko gola.

U desetoj minuti, Fabregas je na vrhu šesnaesterca dodao loptu svom klupskom kolegi Xaviju Hernandezu koji je šutirao iznad prečke gola Gianluigija Buffona. Četiri minute kasnije, Fabregas je prošao po desnoj strani i ubacio loptu ispred gola Italije na koju je natrčao David Silva i glavom matirao Buffona sa vrha peterca.


Samo minutu kasnije, Italija je mogal do poravnanja preko Pirla i Barzaglija, ali su obojica bili neprecizni. Mario Balotelli je u 27. minuti mogao postići svoj četvrti gol na Euru, ali je Casillas odličnom intervencijom ipak izašao kao pobjednik. Kasnije je pokušao i Cassano koji je prošao po lijevoj strani, izbacio Arbelou i šutirao u dobro postavljenog golmana Španije.

Isti je igrač imao odličnu priliku i u 33. minuti, ali je ponovo Casillas odlično odbranio. U 41. minuti vidjeli smo odličnu akciju Španaca. Xavi je primio loptu na sredini terena, te odličnim pasom pronašao mladog lijevog beka Jordija Albu koji je bez problema savladao Buffona.


Do kraja prvog dijela utakmice, rezultat se nije mijenjao. Zahvaljujući golovima Davida Silve i Jordija Albe, Španci su na odmor otišli sa prednošću od 2:0.

Početkom drugog poluvremena Prandelli je umjesto Cassana uveo Antonija Di Natalea koji je već u svom prvom napadu zaprijetio Casillasu, ali je lopta otišla preko prečke. Nakon ove akcije, Fabregas je imao odličnu šansu nakon što je prodriblao dva odbrambena igrača u šesnaestercu Italije, ali je Buffon odlično odbranio.

Najbolju šansu Italijana vidjeli smo u 51. minuti kad se Antonio Di Natale našao u šesnaestercu, ali je Casillas ponovo odlično intervenisao. Od 61. minute Italija je igrala sa igračem manje nakon što se treća izmjena u timu Azzurra Thiago Motta povrijedio i morao napustiti igru.

Do 83. minute, Španci su dominirali terenom Olimpijskog stadiona u Kijevu. Tada je na scenu stupio Fernando Torres koji je postigao treći gol za Španiju u večerašnjoj utakmici.


Četiri minute kasnije, Juan Mata koji je zamijenio odličnog Andresa Iniestu povećao je na 4:0 nakon odlične asistencije Fernanda Torresa. Ovo je ujedno bio i konačan rezultat finalne utakmice u Kijevu.


Na ovaj način, Španci su se izjednačili sa Njemačkom po broju osvojenih titula prvaka Starog kontinenta. Obje reprezentacije imaju sada po tri trofeja.

Andres Iniesta proglašen je za igrača finalne utakmice.

Euro 2012, finalna utakmica:

Španija - Italija 4:0 (Silva 14, Alba 41, Torres 84, Mata 88)