Polufinale Eura 2012
1

FOTO+VIDEO / Balotelli odveo Italiju u finale Eura nakon pobjede nad Nijemcima

Piše: J. H.
(Foto: AFP)
Italija je pobjedom od 2:1 nad Njemačkom osigurala finale Eura u kojem će se u nedjelju sastati sa Španijom. Oba gola za Italiju postigao je Mario Balotelli, dok je za Njemačku iz penala pogodio Mesut Ozil u 92. minuti.

Pred 56.000 gledatelja večeras je na Nacionalnom stadionu u Varšavi odigrana i druga polufinalna urakmica 14. Evropskog nogometnog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini.

Prvo uzbuđenje na utakmici vidjeli smo u četvrtoj minuti kad je napadač Mario Balotelli imao izglednu šansu, ali je golman Elfa Manuel Neuer prije stigao do lopte. Samo minutu kasnije, Nijemci su mogli do vodstva, ali se Buffon nakon vlastite greške uspio iskupiti i spasiti svoju mrežu.

U nastavku utakmice, Nijemci su preko Kroosa i Boatenga zaprijetili golu reprezentaciji Italije, ali je Buffon u oba puta izlšao kao pobjednik. Na suprotnoj strani, Montolivo i Cassano su šutirali sa velike udaljenosti, ali je Neuer bez problema odbranio.

Iako su Nijemci imali više od igre u prvih 20 minuta utakmice, ipak je Italija došla do vodstva. Sjajnu loptu Antonija Cassana sa lijeve strane iskoristio je Mario Balotelli koji je glavom matirao Neura.

U 33. i 34. minuti gledatelji su vidjeli dvije odlične prilike. Prvo je Podolski zaprijetio Italijanima, a nakon toga je Montolivo ugrozio gol Neuera. Već u anrednom napadu, Khedira je šutirao sa preko 20 metara, ali je Gianluigi Buffon odlično odbranio šut veznjaka Njemačke.

U 36. vidjeli smo jedan od najljepših golova dosadašnjeg Eura. Strijelac je ponovo bio Mario Balotelli čiji šut sa 16 metara Neuer nije mogao odbraniti. Do kraja prvog poluvremena, rezultat se nije mijenjao.

Početkom drugog dijela utakmice, Low je umjesto Lucasa Podolskog u igru uveo Marca Reusa koji je odmah zaprijetio Italiji, ali je njegov slabašni šut bez problema odbranio Buffon. Odmah nakon njega i Lahm je zaprijetio sa nekih 15-tak metara, ali je lopta otišla preko gola. U 55. minuti, Ozil je sjajno prošao po desnoj strani, ušao u peterac Italije i dodao loptu do Khedire koji se nije najbolje snašao ispred golmana Buffona.

Balotelli je u 60. minuti mogao do svog hat-tricka, ali je ovaj put šutirao pored gola. Ponovo su Italijani imali priliku za postizanje gola, ali je Claudio Marchisio šutirao pored stative. Isti je igrač imao još bolju priliku u 75. minuti, ali je ponovo lopta otišla pored gola.

U 92. minuti, sudija Stephane Lannoy pokazao je na penal koji je bez problema u gol pretvorio Mesut Ozil. Ovo je ujedno bio i posljednji gol na utakmici.

Druga polufinalna utakmica, Euro 2012:

Italija - Njemačka 2:1 (Balotelli 20, 36; Ozil 92)

Finale između Španije i Italije se igra u nedjelju u 20:45 sati na Olimpijskom stadionu u Kijevu.