Spektakl u Varšavi
8

Ko će u finale, Italija ili Njemačka

Piše: N. J.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Varšavi će večeras Italija i Njemačka igrati drugo polufinale Eura i tražiti plasman u samu završnicu prvenstva. Susret počinje u 20:45 sati.

Nijemci su suvereno prošli do polufinala zabilježivši pobjede u sva četiri susreta. U grupi B su, dakle, bili prvi pobijedivši redom Portugal, Holandiju i Dansku, a onda su u četvrtfinalu uvjerljivo savladali Grčku 4:2. Nijemci su jaki na svim poljima i nemaju slabog mjesta u ekipi. Kapiten Lahm sjajno igra po boku, Khedira je odličan u veznoj liniji uz fenomenalnog Ozila, a u napadu njemački selektor može birati između Gomeza, Klosea i Podolskog. Uz pouzdanog Neurea to je odličan tim, koji je dosad na Euru možda i najviše pokazao.

Nasuprot Nijemcima, Italijani su na ovom Euru demonstrirali igru koja se bitno razlikuje od njihovih ranijih utakmica na velikim takmičenjima. Možda je najveća promjena to što umjesto s jednim igraju s dva klasična napadača, obično počinju Cassano i Balotelli, dok iza sebe imaju maestralnog Pirla. Ako Cassanu i Balotelliju "zaškripi", tu je Di Natale, koji se istakao protiv Španije u 1. kolu takmičenja u grupama savladavši Casillasa.

Buffon je pokazao da "vrijedi pola ekipe", a i odbrana se pokazala poprilično čvrstom, bez obzira na to što su Italijani propustili vodstvo i protiv Španije i protiv Hrvatske u grupi. U susretu s Englezima su Italijani na najbolji način pokazali da s razlogom imaju visoke ciljeve na ovom Euru, te ćemo večeras u Varšavi zasigurno gledati istinski spektakl.

Pobjednika večerašnjeg, drugog polufinala u utakmici za titulu prvaka Evrope čekat će Španija koja je sinoć nakon dramatičnog izvođenja penala bila bolja od Portugala.