Hoće li Ronaldo biti zaustavljen
3

Španija i Portugal večeras igraju za finale Eura

Piše: N. J.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Reprezentacije Španije i Portugala večeras odlučuju o prvom finalisti Evropskog nogometnog prvenstva. Utakmica se igra u Donjecku od 20:45 sati.

Polufinale je to koje će igrati dvije susjedne zemlje, sa sličnim stilom igre. Španci su aktuelni evropski i svjetski prvaci i blagi favoriti u ovom meču. Sa druge strane, Nani i Ronaldo su dovoljan garant da Španci neće imati lagan zadatak.

Prošli su Španci grupnu fazu kao pobjednici grupe C, uz remi s Italijom i pobjede nad Irskom i Hrvatskom. Potom su u četvrtfinalu gotovo rutinski savladali Francusku uz dva gola Xabija Alonsa. I u ovom polufinalu se uzdaju u izuzetno jaku veznu liniju, a Xavi i Iniesta protiv svake odbrane na svijetu mogu "proturiti" loptu za napadače. Dodatni argument u njihovu korist je svakako fenomenalni Iker Casillas na golu.

Portugalci su imali loš start, budući da su igrali s Nijemcima i poraženi 1:0. No, kasnije su Ronaldo i društvo dokazali kvalitet. Varela ih je u 2. kolu grupne faze spasio pogodivši za 3:2 u finišu susreta protiv Danske, a onda je stvari u svoje ruke preuzeo fantastični Ronaldo te sa dva gola kući najprije poslao Holanđane, a potom jedinim golom na utakmici u četvrtfinalu isto to učinio i Česima. Svakako će sve oči Portugalaca i u polufinalu biti uprte u Ronalda, no, ne treba zaboraviti da Portugal ima još dosta sjajnih pojedinaca koji mogu riješiti utakmicu.

U svakom slučaju, večeras bismo trebali uživati u kvalitetnoj predstavi ovih ekipa, pa neka pobijedi bolji.