Euro 2012
16

Ronaldo: Naša ekipa je vrlo zrela i spremni smo za polufinale

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
U prve dvije utakmice na Euru Cristiano Ronaldo je bio tek blijeda kopija zvijezde koja je briljirala u dresu Real Madrida minule klupske sezone. No, zato je u iduće dvije itekako opravdao ulogu kapitena i lidera portugalske selekcije.

Nakon što je postigao dva gola u utakmici protiv Holandije, CR7 je bio čovjek odluke i u četvrtfinalnom meču protiv Češke. Poentirao je glavom u 79. minuti za potpuno zasluženu pobjedu Portugala 1-0.

Česi su u tom meču postali prva selekcija na ovom prvenstvu koja nije uputila niti jedan jedini udarac u okvir suparničkog gola u jednoj utakmici.

"Portugal je pokazao kvalitet za plasman u polufinale Evropskog prvenstva. Sada smo sretni, ali znamo da će iduća utakmica biti vrlo teška", izjavio je Ronaldo.

U polufinalu će Portugal igrati protiv pobjednika meča između Španije i Francuske, koji je na rasporedu u subotu u Donjecku.

"Naša ekipa je vrlo zrela i bit ćemo spremni! Svuda oko nas su veliki osmijesi i dobra muzika", veselo je zaključio Ronaldo.

Pred mikrofone je stao i krilni napadač Nani, koji je također odigrao odličnu utakmicu.

"Igrali smo stvarno dobro, sa stilom. Bio je ovo pravi timski rad. Znamo da će nam sada biti još teže u sljedećoj utakmici, ali puni smo samopouzdanja. Imao sam nekoliko šansi, bio sam blizu pogotka, ali nisam zabio. Ronaldo je također prije gola nekoliko puta bio blizu. Srećom, na kraju je uspio pogoditi mrežu", izjavio je igrač Manchester Uniteda.

Michal Bilek, selektor češke reprezentacije, priznao je da je njegova ekipa bila potpuno nadigrana.

"Portugalci su bili puno bolja ekipa na terenu. Njihov napad je iznimno jak. Naš golman Petr Čech u nekoliko navrata nas je spašavao i održavao u igri. Planirali smo igrati čvrsto u odbrani i oslanjati se na kontranapade, ali nam je tokom drugog poluvremena ponestalo energije", rekao je Bilek.