Euro 2012.
478

FOTO+VIDEO / Španija savladala Francusku i plasirala se u polufinale

Totalsport
(Foto: AFP)
Španija je drugi polufinalista Evropskog nogometnog prvenstva. Oni su večeras u drugom četvrtfinalnom susretu u Donjecku pobijedili reprezentaciju Francuske rezultatom 2:0

Španija je polufinalni duel protiv Portugala izborila ponajviše zahvaljujući učinkovitoj igri u napadu čovjeka inače zaduženog za defanzivne zadatke – Xabija Alonsa. Nogometašu Real Madrida je ovo bila 100. utakmica za "furiju", a istu je obilježio s dva pogotka kojima je odveo svoju ekipu u polufinale.

Španci su poveli u 19. minuti prvog dijela nakon sjajnog proigravanja Inieste, prodora Jordija Albe po desnoj strani francuske odbrane, te milimetarski tačnog ubacivanja za spomenutog Xabija Alonsa koji glavom pogađa suprotan ugao od onog u koji je krenuo golman "trikolora" – Lloris.

Bio je to najbrže primljeni pogodak Francuza u svim utakmicama otkako ih vodi Laurent Blanc, te 20. pogodak glavom na ovom Euro što je ujedno i rekord. Naime, ni na jednom prvenstvu dosada, otkako se igra u ovakvom sustavu, nije postignuto više od 17 pogodaka glavom (Euro 2004. godine).


szólj hozzá: Spain vs France 1:0 Xabi Alonso

Do kraja poluvremena nije se moglo vidjeti ništa značajnije ni od Francuske, ni od Španije, pa se na predah otišlo s minimalnom prednošću "furije". Ni nastavak nije ponudio žarko priželjkivani vatromet, a najbolju priliku u nastavku promašio je Cesc Fabregas kojeg je Xavi idealno uposlio u prazan prostor, ali je njegov pokušaj zaobilaženja naslutio Lloris i blokirao.

U 90. minuti utakmice talijanski sudac Nicola Rizzoli dosudio je, možda malo i prestrogo, kazneni udarac za Špance, a isti je realizirao "slavljenik" Xabi Alonso. Bio je to ujedno 15. pogodak defanzivno-veznog igrača Real Madrida u dresu španske reprezentacije.

Treba istaknuti i da je igrač Barcelone, Xavi Hernandez, večerašnjom izvedbom stigao do brojke od 734 tačnih dodavanja na Euru čime je pretekao legendarnog Zinedinea Zidanea koji je dosada bio rekorder sa 707.

Španija je ovom pobjedom prekinula i jednu negativnu tradiciju protiv Francuske. Naime, ovo je bila prva pobjeda "furije" nad Francuskom na velikim takmičenjima. Upravo su "trikolori" bili ti koji su posljednji izbacili Špance i to sa Svjetskog prvenstva 2006. godine u Njemačkoj (2-1).

Spomenimo i da nevjerovatan niz neprimanja pogodaka u nokaut fazi turnira španskih nogometaša i dalje traje. Naime, ni na Euru 2008. godine, a ni na Svjetskom prvenstvu 2010., Španija nije primila nijedan pogodak nakon prolaska grupe, odnosno na putu do naslova nakon grupne faze.

Za četiri dana će na ovoj istoj Donbass Areni u Donjecku, kartu za finale Španija pokušati izboriti protiv Cristiana Ronalda i njegovog Portugala koji je s minimalnih 1-0 u svom četvrtfinalu bio bolji od Češke.

Euro 2012., četvrtfinale:

Španjolska - Francuska 2-0 (Xabi Alonso 19, 90+1)