Grupa C
1

FOTO+VIDEO / Španija i Italija idu u četvrtfinale, Hrvatska i Irska ispale

Klix.ba
Italija-Irska (Foto: AFP)
U trećem kolu grupe C Evropskog nogometnog prvenstva večeras su se susreli Španija i Hrvatska te Italija i Irska. Italijani su pobijedili Irce sa 2:0 i plasirali se u četvrtfinale dok je Španija pogotkom Navasa izbacila Hrvatsku iz daljnjeg takmičenja.

Nakon nešto slabijeg početka Italija je uspostavila inicijativu i povela preko najboljeg igrača prvog dijela, Antonija Cassana u 35. minuti.

Pirlo je izveo korner s lijeve strane, Cassano na mjestu, glavom loptu zakucao iza Givenovih leđa. Do kraja prvog poluvremena Italijani su imali još nekoliko poluprilika, ali se rezultat nije mijenjao.

Azzuri su dobro otvorili i drugo poluvrijeme. U 49. minuti stopostotna prilika za Cassana, ali njegov šut blokira Dunne. Nervozu u italijanskim redovima pokušali su iskoristiti Irci. U 60. minuti Andrews dobro puca, ali ravno u Buffona.

Irci su u 79. minuti imali možda i najbolju priliku susreta. Andrews je odlično izveo slobodan udarac, ali je Buffon spasio svoj gol fantastičnom odbranom.

Balotelli je na samom kraju utakmice povećao vodstvo svoje ekipe na 2:0. Samo jedna pobjeda na ovogodišnjem Euru, Italijanima je bila dovoljna za prolazak u četvrtfinale.


szólj hozzá: Italy vs Ireland 1:0 Antonio Cassano

Druga utakmica u grupi C između Španije i Hrvatske odigrana je u Poznanju. Prvu priliku na susretu imali su aktuelni svjetski i evropski prvaci. Silva je sjajno uposlio Iniestu koji se nije najbolje snašao pored golom Pletikose.

Prvi ozbiljniji pokušaj Hrvatske desio se u 25. minuti. Pranjić dobro šutira, ali je Casillas dobro postavljen. Španije je dominirala u prvom poluvremenu, ali bez konkretnih prilika koje bi ozbiljnije ugrozile gol "vatrenih".

Hrvati u drugom poluvremenu kreću na sve ili ništa. Najbolju priliku Hrvatska je imala pola sata prije kraja. Pranjić je odlično prošao desnom stranom, dodao do Modrića, ovaj odlično centrira pred gol Španije, a Rakitić sa nekoliko metara glavom puca u Casillasa.

Pet minuta prije kraja, Pletikosa je zaustavio Iniestin pokušaj, a onda Španci stižu do pobjede preko Jesusa Navasa u 88. minuti.


szólj hozzá: www.dailygoalz.com - Croatia vs Spain 0-1

Evropsko nogometno prvenstvo, grupa C, treće kolo:

Španija - Hrvatska 1:0 Italija - Irska 2:0