Nogomet
377

Soudani u produžecima srušio Salzburg i odveo Dinamo u Ligu prvaka

Piše: O. T.
Foto: AFP
Foto: AFP
U uzvratnoj utakmici play offa za Ligu prvaka Dinamo Zagreb je nakon produžetaka slavio u gostima protiv Salzburga (2:1) i plasirao se u grupnu fazu elitnog takmičenja.

Salzburgu grupna faza Lige prvaka i dalje ostaje san, jer ovaj austrijski tim nikada nije zaigrao u grupnoj fazi najelitnijeg fudbalskog takmičenja u svijetu fudbala.

Prije dvije godine ova dva tima igrala su skupa u grupnoj fazi Evropske lige, a Salzburg je u ova meča slavio bez problema sa 4:2 i 5:1. Ove godine austrijski tim nije slavio niti jednom.

Nakon maksimirskih 1:1, Dinamo je znao da mora postići barem jedan gol, ali je loše otvorio meč i Salzburg je sasvim zasluženo poveo sa 1:0 u 22. minuti preko Lazara. Prvo poluvrijeme pokazalo je mnogo bolju igru Salzburga i činilo se da Dinamo ima jako male šanse.

Ipak, u drugom dijelu Modri su zaigrali bolje, a prostor za gol su tražili u posljednjim minutama kada je Salzburg odlučio više posvetiti se odbrani gola. Dinamo je preko Fernandesa u 87. minuti uspio izjednačiti na 1:1 i izboriti produžetke.

Na otvaranju prvog produžetka skoro sve je bilo gotovo. Soudani je istrčao kontru i u 95. minuti pogodio za 2:1 što je značilo da Salzburg treba dva gola za plasman u grupnu fazu.

Ostalo je 2:1 i Dinamo drugi put uzastopno te četvrti put u posljednjih šest sezona igra grupnu fazu Lige prvaka, a čak 10. put uzastopno grupnu fazu Lige prvaka ili Evropske lige. To je uspjeh koji ga miljama daleko odvaja od klubova iz regije.