Liga prvaka
13

Šok za Dinamo u nadoknadi! Zagrepčani poraženi nakon preokreta od AEK-a na Maksimiru

D. P.
Najljepši trenutak i gol na utakmici (Foto: EPA-EFE)
Najljepši trenutak i gol na utakmici (Foto: EPA-EFE)
Širom Evrope večeras se igraju dueli trećeg pretkola Lige prvaka, a zanimljivo je bilo i u našem okruženju gdje je Dinamo Zagreb poražen u duelu s AEK-om iz Atine rezultatom 1:2.
U pitanju je prvi duel Dinama i AEK-a, iako je prvobitno planirano da se večeras igra revanš, no prva utakmica je odgođena zbog velikih navijačkih nereda.

Mnogi događaji večeras bili su posvećeni situaciji od prošle sedmice, kada je smrtno stradao jedan navijač AEK-a. Utakmica je počela minutom šutnje na Maksimiru, a navijači Dinama porukom podrške sjetili su se svojih uhapšenih kolega s tribine, koji su i dalje u grčkim zatvorima.

Kada je utakmica u pitanju, Dinamo ima za čime da žali. Modri su odigrali dobro prvo poluvrijeme i imali vodstvo golčinom Marka Bulata iz slobodnog udarca u 39. minuti. Mogla je prednost biti i ubjedljivija da je Mihajličenko bio precizan u posljednjem napadu prvog dijela.

Kazna za hrvatski klub stigla je u nastavku, tačnije nakon sat vremena igre. Steven Zuber je iskoristio grešku odbrane Dinama i utišao Maksimir.

Do kraja utakmice Dinamo je napadao, Mahir Emreli je pogodio prečku, a u igru je ušao i mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine Petar Sučić.

Ipak, golova u mreži AEK-a nije bilo, ali zato jeste na drugoj strani. Konstantinos Galanopoulos je pogodio u nadoknadi za veliku pobjedu AEK-a i šok na Maksimiru.

Iako Dinamo nema pozitivan rezultat, zbog kvaliteta ovog kluba jasno je da ćemo odluku o putniku u play-off Lige prvaka saznati nakon revanša koji je zakazan za četiri dana u Atini.

Srbija je večeras ostala bez jednog od svoja dva predstavnika u Ligi prvaka. TSC Bačka Topola večeras je doživjela težak poraz (1:4) od Brage te je portugalski klub s ukupnih 7:1 prošao u play-off Lige prvaka.

Večeras je kraj bajkovitog puta u Ligi prvaka doživio Klaksvik s Farskih Otoka. Nakon dvije senzacije u prva dva pretkola, Klaksvik je večeras nakon produžetaka ispao iz Lige prvaka, ali svoj put nastavlja u Evropskoj ligi.

Svi rezultati večeras (ekipe sa zvjezdicom prošle su dalje):

Aris - Rakow* 0:1

Maccabi Haifa* - Slovan 3:1

Molde* - Klaksvik 2:0

Sparta Prag - Kopenhagen* 3:4

Galatasaray* - Olimpija 1:0

TSC - Braga* 1:4

Dinamo - AEK 1:2 (Prva utakmica)