Nogomet
0

Selektor Kosova objavio spisak za utakmicu s Haitijem: Svi igrači iz stranih klubova

Anadolija
Albert Bunjaku
Albert Bunjaku
Selektor fudbalske reprezentacije Kosova Albert Bunjaku objavio je listu sa imenima 22 igrača koji će igrati prijateljski meč protiv Haitija. Prvu međunarodnu projateljsku utakmicu Kosovo će igrati u srijedu, 5. marta, u 15 sati na olimpijskom stadionu ‘Adem Jashari’ u Mitrovici.

Na listi izbranika Bunjakua, osim golmana fudbalskog kluba “Priština” Kushtrima Mushice, svi ostali igrači igraju u stranim klubovima širom Evrope.

To su sljedeći igrači: Samir Ujkani (Palermo), Julian Bibelaj (Eintracht Frankfurt), Avni Pepa (Sandnes Ulf), Loret Sadiku (Helsingborgs IF), Lum Rexhepi (FC Honka), Shkodran Metaj (FC Emmen), Shpetim Hasani (Orebro SK), Ardian Gashi (Helsingborgs IF), Anel Raskaj (Sandnes Ulf), Fanol Perdedaj (Energie Cottbus), Enis Alushi (Kaiserslautern), Liridon Krasniqi (Fethiyespor), Kristian Nushi (St. Gallen), Enis Bunjaku (Eintracht Frankfurt), Faton Toski (FSV Frankfurt), Zymer Bytyqi (Sandnes Ulf), Flamur Kastrati (Stromgodset IF), Albert Bunjaku (Kaiserslautern), Ilir Azemi (Greuther Furth), Alban Bunjaku (Sevilla) Bersant Celina (Manchester City).

Selektor Bunjaku je predstavljajući listu na konferenciji za novinare izjavio da su učinjeni napori da se uključe trenutno najbolji igrači, u skladu sa njihovim mogućnostima i vremenom.

 “U narednom periodu bit će još mnogo drugih igrača koji će nam se pridružiti. Svi ovi igrači su već igrali u evropskim ligama, Ligu šampiona i Svjetsko prvenstvo, što znači da imaju dobro iskustvo iza sebe”, kazao je Bunjaku.

Također je rečeno da je ova utakmica istorijska zato što dolazi nakon višegodišnje izolacije Kosova, te da je ovo dobra prilika da Kosovo počne da stvara snažnu ekipu. Vlada Kosova je za ovaj meč izdvojila 50 hiljada, a Ministarstvo kulture, omladine i sporta 25 hiljada eura.

Prema odluci zvaničnika Svjetske fudbalske federacije (FIFA), meč Kosovo-Haiti će suditi trojica sudija iz Švicarske i jedan iz Portugala, dok će utakmici kao izaslanik predsjednika FIFA-a Seppa Blattera, prisustvovati Walter Gagg, direktor FIFA-e.

Meč se igra na stadionu “Adem Jashari” u Mitrovici, zato što je posljednjih nekoliko mjeseci taj stadion obnovljen i jedini ispunjava kriterije FIFA-e. Ulaznice su u prodaji od subote u osam centara Kosova.

Intresovanje svjetskih i regionalnih medija je veliko, a utakmicu će prenositi javni servis Radio-televizija Kosova. Prema odluci FIFA-e, Kosovo može da igra međunarodne prijateljske mečeve, ali bez obilježja države.