Nogomet
204

Albert Bunjaku postigao historijski gol za Kosovo protiv Turske

Anadolija
Fudbalska reprezentacija Turske deklasirala je sa 6:1 reprezentaciju Kosova u prijateljskom meču odigranom danas u Mitrovici. Turska ekipa, koja je ovu utakmicu nazvala "bratskom", lako je savladala kosovsku ekipu, koja je bila gotovo neprimjetna na terenu. Turski igrači su u drugom poluvremenu postigli četiri gola, dok je prvo poluvreme utakmice završeno rezultatom 2:1 za Tursku, javlja Anadolu Agency.  

Turska je svoj prvi gol postigla sa samom početku meča, u drugoj minuti igre, a postigao ga je Ahmek Ozek. Reprezentacija Turske je povela sa 2:0 golom kapitena Bilala Kise u 33. minuti igre. Bio je to izvrstan gol postignut 25 metara. Rezultat je smanjen u 35. minuti historijskim, prvim, golom za Kosovo, Alberta Bunjakua.

Fudbalska reprezentacija Turske je na početku drugog poluvremena povela sa 3:1, golom Olcay Sahana u 50. minuti igre. Samo pet minuta kasnije četvrti gol za Tursku postigao je Mustafa Pektemek, koji je svoj drugi gol, a peti za Tursku postigao u 76. minuti meča.

Šesti i posljednji gol u meču postigao je u 90. minuti iz jedanaesterca Potuk Alper.

Sudije su tokom meča dodijelile i dva žuta kartona kosovskim igračima Debatiku Curriu i Mehmetu Hetemaju. Tokom meča kosovska ekipa je izvršila šest izmjena igrača, dok je turska imala samo jednu izmenu.

Prijateljska utakmica između fudbalskih reprezenatcija Turske i Kosova počela je minutom šutnje za tragično nastradale rudare u turskom rudniku u Somi zbog koje su i igrači Turske igrali u crnim dresovima. Igrači su na teren izašli noseći veliki transparent na kome je pisalo "Saučešće Turska". Kosovari su igrali u plavim dresovima, boji kosovske zastave.

Utakmica se igrala pred prepunim stadionom "Adem Jashari" u Mitrovici. Na stadionu je bilo oko 15 hiljada gledalaca. Odličnoj atmosferi doprinijelo je i sunčano i toplo vrijeme.

Na Kosovu se ova utakmica ocjenjuje kao historijska, zato što je Turska fudbalska super sila, što je i dokazala konačnim rezultatom.

Reprezentaciji Kosova ovo je bila druga međunarodna prijateljska utakmica, nakon odluke FIFA-e iz januara ove godine da Kosovo može da igra međunarodne prijateljske  utakmice, ali bez državnih obilježja. Prva je odigrana marta meseca protiv Haitija, takođe, u Mitrovici i završena je bez golova.

Treću utakmicu Kosovo igra već 25. maja u Ženevi protiv reprezentacije Senegala.