Čudesni mečevi
7

Sedmica za pamćenje: Liga prvaka i Evropska liga ponudile nezaboravne utakmice

Piše: O. T.
Veliko slavlje na Velodromeu. (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Roma je počela, a onda je krenula lavina. Čudesni mečevi u Ligi prvaka i Evropskoj ligi koji će otići u antologiju desili su se u razmaku od samo tri dana. Šlag na tortu stavljan je u Marseilleu, ali i u Salzburgu gdje je za 247 sekundi "nestao" Lazio.

Na ulasku u sedmicu u kojoj su se očekivali revanš mečevi četvrtfinala Lige prvaka i Evropske lige malo ko je mogao očekivati da ćemo se nagledati velikih senzacija i čudesnih mečeva.

Čak tri meča četvrtfinala Lige prvaka u prvim okršajima donijela su pobjede od tri gola razlike, a historija takmičenja je govorila da su samo dva kluba uspjela nadoknaditi takav zaostatak - Deportivo 2004. i Barcelona 2016. godine.

Ipak, malo je nedostajalo da u razmaku od samo 24 sata još dva tima uspiju u tome. Jedan je uspio, a to je Roma koja je nakon poraza u Barceloni (4:1) na svom Olimpicu nošena na krilima Edina Džeke samljela Barcelonu rezultatom 3:0 i izborila polufinale najelitnijeg klupskog takmičenja na svijetu.

Iste noći očekivalo se da će i Manchester City uspjeti u tome. City je u prvom meču izgubio od Liverpoola u gostima rezultatom 3:0, a na svom terenu je odmah na startu postigao gol za 1:0. Potom je u posljednjim minutama prvog poluvremena City postigao još jedan gol, ali je gol neopravdano poništen. Time je nestala drama i Liverpool se u drugom poluvremenu vratio s dva gola i pobjedom od 2:1 osigurao polufinale.

Gigantski zadatak imao je i Juventus koji je kod kuće poražen rezultatom 3:0. I to od tima koji je u posljednje dvije godine osvajao Ligu prvaka - Real Madrida. Stara dama je uspjela povesti 3:0 u Madridu i izdržala je sve do sudijske nadoknade utakmice kada je Realu dosuđen penal koji je digao veliku prašinu. Ronaldo je bio siguran s bijele tačke i Real je uprkos porazu 3:1 prošao dalje.

Drama koju je ponudila Liga prvaka viđena je i u Evropskoj ligi. Marseille je na paklenom Velodromeu ugostio RB Leipzig koji je kod kuće slavio 1:0. Leipzig je i na Velodromeu prvi postigao gol, a onda je Marseille do poluvremena preokrenuo na 3:1.

No, tu drama nije stala. Leipzig je u drugom poluvremenu postigao gol za 3:2 i imao je polufinale u džepu, ali je Marseille uspio postići nova dva gola i izazvati erupciju oduševljenja na tribinama. Posebno je upečatljiv drugi gol koji je postignut u sudijskoj nadoknadi. Iako taj gol nije bio presudan, on je izazvao delirij, jer je taj gol značio da se Leipzig sigurno neće vratiti u igru.

Pravo čudo desilo se i u Salzburgu gdje je Lazio stigao s prednošću od 4:2. Lazio je u 55. minuti poveo 1:0 i činilo se da je stvar riješena. Međutim, Salzburg samo minutu kasnije pogađa za 1:1 da bi od 72. do 76. minute - dakle, za samo 247 sekundi - postigao još tri gola za konačnih 4:1 i plasman u polufinale, što je nevjerovatan uspjeh za austrijski klub.

Nadomak senzacije bio je i Sporting koji je kod kuće savladao Atletico Madrid rezultatom 1:0, a nedostajao mu je još gol za produžetke pošto je u Madridu poražen rezultatom 2:0.

Vatreno je bilo i u Moskvi gdje je CSKA dočekao Arsenal koji je imao prednost od 4:1 iz prvog meča. CSKA je u 50. minuti imala 2:0 i nedostajao je samo gol, ali je Arsenal u posljednjih 15 minuta uspio postići dva gola i osigurati polufinale.

Jedini meč koji je "zatajio" u ovoj sedmici odigran je u Minhenu gdje su Bayern i Sevilla odigrali bez golova (0:0) nakon što je Bayern u Sevilli slavio rezultatom 2:1.

Računica kaže da smo u osam mečeva Lige prvaka i Evropske lige ove sedmice vidjeli čak 27 golova, što u prosjeku iznosi 3,37 po meču, a to je uz penale, preokrete, crvene kartone i senzacije - nogomet u najboljem izdanju!