Rezime 9. kola
32

Sarajevski rivali nastavili borbu za prvo mjesto, puno neizvjesnosti na dnu tabele

Piše: K. H.
Detalj s utakmice između Sarajeva i Tuzla Cityja (Foto: H. M./Klix.ba)
Detalj s utakmice između Sarajeva i Tuzla Cityja (Foto: H. M./Klix.ba)
Proteklog vikenda je na bh. terenima odigrano šest susreta 9. kola Premijer lige BiH, a ekipa Željezničara zadržala je lidersku poziciju. Važnu pobjedu nakon katastrofalnog početka sezone upisala je Mladost iz Doboj-Kaknja, dok je hercegovački derbi između Zrinjskog i Širokog Brijega završen bez pogodaka.

U prvom meču 9. kola još u petak su se na stadionu Tušanj u Tuzli sastali stari rivali Sloboda i Čelik, a ekipa koju s klupe predvodi Zlatan Nalić upisala je još jednu minimalnu pobjedu.

Od dolaska ovog stručnjaka Sloboda igra kao preporođena, a pobjeda protiv Čelika im je četvrta u ovoj sezoni. Uz sve to, Tuzlaci su primili samo dva pogotka (jedan od Sarajeva i jedan od Mladosti), dok su na pet utakmica svoju mrežu sačuvali netaknutom. S druge strane, Čelik je nakon pet utakmica doživio poraz, čime je prekinuo seriju nepobjedivosti. Jedini pogodak za Slobodu postigao je Vidović s bijele tačke u 58. minuti.

Fenjeraš Zvijezda 09 je nakon velikog skandala s pojedinim igračima koji su navodno učestvovali u namještanju rezultata dočekala Krupu u Ugljeviku, a novi trener Darko Nestorović uspio je osvojiti prvi bod. Domaći su u drugom poluvremenu igrali s igračem manje, ali su do kraja ipak uspjeli sačuvati svoju mrežu te su osvojili važan bod u borbi za opstanak.

Sarajevo je na stadionu Koševo sasvim zasluženo pobijedilo Tuzla City rezultatom 2:0. Ekipa Husrefa Musemića od prve minute je bila bolji protivnik, diktirali su tempo igre, a pobjedu su im donijeli Anel Hebibović i Haris Handžić golovima u drugom poluvremenu. Trener Sarajeva je nakon meča rekao kako je napokon zadovoljan igrom svojih igrača, a pohvalio je i učinak igrača s klupe kojima je nedavno uputio kritike zbog nedostatka angažovanosti kada uđu na teren.

U posljednjem meču subotnjeg programa hercegovački rivali Zrinjski i Široki Brijeg, za razliku od nekih prethodnih utakmica, u potpunosti su podbacili na stadionu Pod Bijelim brijegom i ovaj derbi završen je bez pogodaka. Na kraju su gosti s Pecare imali više razloga za nezadovoljstvo s obzirom na tri izrazite prilike koje su imali, dok je Zrinjski ovim remijem opet izgubio korak za vrhom tabele.

U nedjelju su prvi na teren izašli igrači GOŠK-a i Mladosti. Nakon prvih 45 minuta ekipa Feđe Dudića imala je prednost od 1:0, ali je Mladost za samo šest minuta u drugom poluvremenu u potpunosti preokrenula rezultat i stigla do veoma važne pobjede. Sa dvije uzastopne pobjede ekipa iz Doboj-Kaknja u potpunosti se izvukla s dna tabele i sada imaju sasvim zadovoljavajućih osam bodova.

Deveto kolo zatvoreno je utakmicom na Grbavici gdje su se sastali Željezničar i Radnik iz Bijeljine, a ekipa Milomira Odovića na kraju je upisala minimalnu pobjedu. Heroj Plavih opet je bio Sulejman Krpić koji je u prvom poluvremenu iskoristio lošu reakciju odbrane Radnika te je svojoj ekipi donio izuzetno važna tri boda s kojima će ostati na vrhu tabele.

Nakon devet odigranih utakmica, Željezničar je sa 20 bodova na prvom mjestu Premijer lige BiH i ima dva boda više od gradskog rivala Sarajeva, dok je Zrinjski sada na trećem mjestu i ima četiri boda manje od Plavih. Široki Brijeg i Sloboda na četvrtom i petom mjestu imaju po 14 bodova, a sigurni su još Radnik, Čelik i Krupa.

Pobjedom protiv GOŠK-a Mladost je stigla do 9. mjesta na tabeli s devet bodova, dva više od Tuzla Cityja koji je prvi iznad zone ispadanja, dok su GOŠK sa šest i Zvijezda 09 sa četiri pogotka na posljednje dvije pozicije.

Na vrhu liste strijelaca još uvijek je bivši napadač Krupe Elvir Koljić koji je prije odlaska u Rumuniju postigao osam pogodaka, a samo jedan gol manje ima Sulejman Krpić koji je protiv Radnika postigao sedmi gol u sezoni. Bilbija iz Zrinjskog ima šest pogodaka, jedan više od Ahmetovića koji ima pet i dva više od Tatara koji ima četiri pogotka.

Rezultati 9. kola Premijer lige BiH:

Sloboda - Čelik 1:0 (gledatelja 3.000)