Rezime 10. kola
28

Sarajevski derbi pripao Željezničaru, treća pozicija Sarajevu, peta vezana pobjeda GOŠK-a

Piše: K. H.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Proteklog vikenda odigrano je posljednje 10. kolo Lige za prvaka BiH i Lige za opstanak Premijer lige BiH u nogometu za sezonu 2017/2018, a u najzanimljivijem meču, onom koji je odigran na stadionu Grbavica između gradskih rivala, pobjedu je upisao Željezničar savladavši Sarajevo rezultatom 2:1.

Liga za prvaka

Pobjedom protiv Krupe uvjerljivim rezultatom 4:0 ekipa Zrinjskog na pravi način završila je sezonu u kojoj su stigli do treće uzastopne titule prvaka, a na stadionu Pod Bijelim brijegom nakon meča je uslijedilo veliko slavlje i podizanje šampionskog pehara.

Plemići su od prve minute krenuli ofanzivno prema golu Krupe, u prvom poluvremenu su uz tri pogotka odlučili pitanje pobjednika, a na kraju je njihov krilni napadač Miloš Filipović s dva pogotka ostao usamljen na vrhu liste strijelaca Premijer lige koju je završio sa 16 postignutih pogodaka.

Jedina nedoumica pred utakmice posljednjeg kola bila je ona koja će ekipa završiti na trećem, a koja ne četvrtom mjestu. Sarajevo je prije ovog kola imalo jedan bod više od Širokog Brijega, ali izabranici Husrefa Musemića još u subotu doživjeli su poraz od gradskog rivala na Grbavici. Strijelci za pobjedu Plavih bili su Zajmović i Ubiparip, dok je utješni pogodak za Bordo tim postigao Adukor.

Derbi, koji već odavno nije ni slika ni prilika onoga što je nekada bio, privukao je skromnih 5.500 ljudi, među kojima je bilo samo stotinjak gostujućih navijača.

Porazom od Željezničara Sarajevo je ugrozilo treću poziciju na tabeli, no izabranici Gorana Sablića u sjajnom meču koji je odigran u Bijeljini nisu uspjeli savladati Radnik i rezultat je na kraju meča glasio 3:3.

Liga za opstanak

Za razliku od prethodnih kola, tri utakmice Lige za opstanak donijele su koliko-toliko atraktivan i otvoren nogomet ekipa koje se nalaze u donjem dijelu tabele. Borac je na Gradskom stadionu u Banjoj Luci sa sigurnih 2:0 savladao Slobodu te je tako na pravi način završio ovu sezonu.

Izabranici Darka Vojvodića postigli su po jedan pogodak u oba poluvremena, a strijelac oba pogotka za banjalučki tim bio je Kunić.

U dobrom meču koji je odigran u Vitezu ekipa GOŠK-a stigla je do pete uzastopne pobjede zahvaljujući kojoj su završili na prvom mjestu Lige za opstanak. Krajem prvog poluvremena Gabeljani su preko Mulahusejnovića stigli u vodstvo, da bi Dajić u 54. minuti povisio na 2:0. Konačnih 2:1 postavio je Šivšić u 71. minuti.

U posljednjem meču, Čelik je kao gost bez većih problema savladao Mladost u Doboju kod Kaknja rezultatom 3:0. Strijelci u pobjedi Crno-crvenih bili su Đelmić koji je postigao dva pogotka i Nikolić.

Rezultati Lige za opstanak:

Borac - Sloboda 2:0 (gledatelja 1.000) Vitez - GOŠK 1:2 (gledatelja 250) Mladost - Čelik 0:3 (gledatelja 250)

Tabela Lige za opstanak:

Nogometaš Zrinjskog Miloš Filipović je osvojio titulu najboljeg strijelca Premijer lige Bosne i Hercegovine za sezonu 2017/2018. Vezni igrač Zrinjskog je mrežu protivničkih golmana tresao 16 puta, što je za dva više od prvog pratioca Mersudina Ahmetovića iz Sarajeva. Filipović je također upisao i deset asistencija ove sezone.

Ukupno su u Premijer ligi BiH ove sezone odigrane 192 utakmice na kojim je postignuto 456 pogodaka.