Posljednje kolo
581

Željezničar treći put ove sezone savladao Sarajevo i uveličao Zebin oproštaj

Piše: E. B.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Nogometaši Željezničara su treći put ove sezone savladali Sarajevo u posljednjem kolu Premijer lige BiH. Plavi su na Grbavici u veoma uzbudljivom duelu u 115. prvenstvenom sarajevskom derbiju slavili rezultatom 2:1.

Plavi su poveli u 10. minuti susreta, a strijelac je bio Dženan Zajmović koji je pogodio glavom nakon odličnog prodora i centaršuta Gorana Zakarića s desne strane.

U 22. minuti Sarajevo je moglo stići do izjednačenja. Mehremić je katastrofalno pogriješio prilikom vraćanja lopte Fejziću, Ahmetović je izašao sam na golmana Plavih, ali je zapeo za travnjak i poklonio loptu Fejziću.

Taj promašaj kažnjen je deset minuta kasnije, a asistent je ponovo bio Zakarić. Krilni igrač Plavih je ubacio iz slobodnog udarca sa desne strane, odbrana Sarajeva je katastrofalno reagovala, golman Pavlović je zakasnio sa izlaskom sa linije, te je Ubiparip glavom bez problema pogodio za 2:0.

Samo pet minuta kasnije Sarajevo je smanjilo na 2:1, također iz prekida. Korner sa desne strane je izveo Velkoski, a Adukor je glavom pogodio za 2:1.

U posljednjoj minuti prvog poluvremena Zajko Zeba je napustio teren, te mu je to bio posljednji nastup u bogatoj karijeri.

U prvih petnaestak minuta drugog poluvremena nije bilo većih uzbuđenja, a onda je Sarajevo u 63. minuti moglo do izjednačenja. Velkoski je ubacio loptu iz kornera, Rahmanović sjajno šutirao glavom, a Fejzić je fenomenalno odbranio njegov udarac.

Do kraja susreta Sarajevo je pokušavalo stići do boda, ali je Fejzić bio siguran nakon šuteva Hebibovića i Halilovića.

U samom finišu susreta Ramović se teško povrijedio, te je vozilom Hitne pomoći odvezen sa terena.

Najbolju priliku za poravnanje rezultata imao je Rahmanović koji je nakon ubačaja sa lijeve strane u 90+5. minuti glavom sa samo metar šutirao, ali je pogodio stativu i lopta se odbila u Fejzićeve ruke.

Plavi su u sarajevskim derbijima ove sezone iz četiri susreta zabilježili tri pobjede uz jedan neriješen rezultat, a Sarajevo bi sutrašnjim trijumfom Širokog Brijega protiv Radnika ekipa sa Koševa na kraju prvenstva zauzela tek četvrto mjesto koje zbog Željinog osvajanja Kupa BiH ipak na kraju vodi u kvalifikacije za Evropsku ligu.

Tabela: