Nakon 1. pretkola Evropske lige
0

VIDEO / Sarajevo pokazalo previše slabih tačaka, Borac totalno razočarao

Piše: Edin Isanović
Nastupi Sarajeva i Borca u 1. pretkolu Evropske lige nisu opravdali očekivanja navijača. Banjalučani su eliminisani od Čelika, dok je Bordo tim, teže nego je očekivano, izbacio Hibernians sa Malte. Ovo pokazuje zbog čega je Premijer liga BiH uvrštena među najlošije na Starom kontinentu.

Tim sa Koševa je u dvije utakmice primio čak šest golova od kluba koji je poluamaterski. Recimo, prije pet godina je Sarajevo predstavniku ove države u Ligi prvaka dalo šest golova u gostima. Pri tome nijedan nisu primili. Na najvećem bh. stadionu, Marsaxlokk je savladan rezultatom 3:1.

Ono što je posebno primijetno, kada je u pitanju Bordo tim, jeste izuzetno loša odbrana. Sama činjenica da su za devet minuta u uzvratnom okršaju primili tri pogotka govori dovoljno. Odbrana je bila očajna

Ozbiljno se može prigovoriti i prvom šefu struke Draganu Joviću, koji se nakon priprema u Sloveniji olako odrekao usluga Dilavera Zrnanovića, koji kvalitetom ne zaostaje za ostalim stoperima tima.

Posljednji bedem koševskog tima ima mnogo rupa, što će svaka iole ozbiljnija ekipa znati iskoristiti. Potpuna blamaža, iako je i ovaj rezultat sramotan, izbjegnuta je u posljednjoj minuti, kada je Šunjevarić izjednačio na 4:4. Ako neka ekipa uporno radi na načinu igre, onda valjda vježba da u ključnim trenucima bude u najboljem izdanju. To nije bio slučaj u posljednje dvije utakmice Sarajeva.

Jović je previše eksperimentisao, pristup igrača je bio pogrešan, odbrana je bila očajna i onda se ne treba čuditi što ništa nije štimalo (pogotovo u posljednjoj liniji). Sarajevo je pokazalo previše slabih tačaka pred susret sa Levskim u 2. pretkolu, prvi pravi ovosezonski ispit.

Ne treba ni govoriti da će se oni nametnuti kao hrabriji, zreliji, kvalitetniji, mudriji i uporniji od Hiberniansa u traženju očekivanog cilja - prolaska u 3. pretkolo.

Pred igračima i stručnim štabom FK Sarajevo je novi početak. Da li i nova, ili stara, istina?

Čelik pokazao više volje

Banjalučki Borac eliminisan je zbog činjenice da je Čelik iz Nikšića postigao dva gola u gradu na Vrbasu. Izabranici Slaviše Božičića bili su veliki favoriti u ovom dvomeču.

Strateg bh. predstavnika postavio je taktiku, u uzvratnoj utakmici, na temelju saznanja iz prve. Želio je da igrači Borca kontrolišu utakmicu, želio je pobjedu u Nikšiću, ali nije uspio. Cilj nije ostvaren.

S druge strane, nogometaši Čelika su pokazali karakter, brzinu, borbenost i ono što je najvažnije - volju. Na kraju su nagrađeni rezuzltatom. Bez pobjede u oba meča prošli su dalje.

U Borcu ovu utakmicu trebaju što prije zaboraviti, a razloge ispadanja od dobrog, ali ne i genijalnog Čelika, trebaju detaljno analizirati.