Nogomet
34

Sarajevo nastavlja evropski put: Atromitos iz Zapadne Atine bit će veliki izazov

Piše: Edin Isanović
Stadion Atromitosa
Stadion Atromitosa
Nakon trijumfa u Norveškoj protiv Haugesunda od 3:1 nogometaši Sarajeva izborili su plasman u narednu rundu Evropske lige. U 3. pretkolu ovog takmičenja Bordo timu na megdan stiže grčki Atromitos koji je sezonu 2013/2014 okončao na trećem mjestu u prvenstvu. Bili su iza prvaka Olympiakosa i PAOK-a.

Atromitos je klub koji je osnovan davne 1923., a godinu poslije prihvaćeni su u grčkoj ligi. U to vrijeme igrali su na Aris Parku koji je bio domaći teren Panelliniosa i Panathinaikosa. U prvoj sezoni zauzeli su treće mjesto. Godine 1932. preselili su iz područja gdje je dominantan klub Panathinaikos. Shvatili su da je teško uspostaviti veliku navijačku bazu i razviti jedinstven identitet.

U Drugoj grčkoj ligi igrali su sve do maja 1972. godine, a često su u tom periodu ispadali i vraćali se u elitni rang.

Dušan Bajević bio kratko na klupi

Potom su 1982. stvorili jak tim koji je imao visoke ambicije. Za klub su igrali Stylianopoulos, Álvarez, Toskas i Athanasopoulos, ali su uprkos velikim nadanjima ponovo razočarali. Historija se ponavljala, ispadali su i vraćali se u prvu ligu.

U sezoni 2010/ 2011 igrali su u finalu grčkog Kupa, ali su izgubili od AEK-a rezultatom 3:0. Upravo su u maju ove godine napravili veliki uspjeh zauzevši treće mjesto u prvenstvu.

Inače, suparnik FK Sarajevo smješten je u Zapadnoj Atini. Navijačka skupina koja podržava ovaj klub osnovana je 1980. godine i uvijek su uz svoje ljubimce. Nastupaju na gradskom stadionu u Peristeri. Prema arhiva stadion je otvoren na Uskrs 1947. godine. Renoviran je 2004. kada su instalirani reflektori, a obnovljena je i infrastrukutura. Danas prima oko 9 hiljada gledatelja. Stadion je funkcionalan i dostupan svima. Treba istaći da je nekoliko mjeseci ovaj tim sa klupe vodio bh. stručnjak Dušan Bajević.

Napoleoni i Papadopoulos najveća prijetnja

Bez dvojbe, izabranike Dženana Uščuplića čeka težak zadatak da u dvomeču izbore play-off Evropske lige. Tim sa Koševa mnogo je iskusniji od Atromitosa, ako se gledaju evropske utakmice.

Grci su prije dvoboja sa timom sa Koševa igrali svega nekoliko mečeva. U sezoni 2006/2007 eliminisani su od Seville u tadašnjem Kupu UEFA. Prije dvije godine ispali su od engleskog Newcastla, dok ih je prošle sezone u dvomeču nadigrao AZ Alkmar. Izgubili su kući 3:1, a pobijedili su u Holandiji 2:0.

Osim toga, grčki klub igra u mnogo jačkoj ligi i tokom godine ima mnogo kvalitetnijih utakmica. Okršaji protiv Olympiakosa, PAOK-a, Panathinaikosa pravi su test za Atromitos.

Aktuelna generacija ovog tima igra napadački nogomet, postižu puno golova po utakmici. Izuzetno su opasni iz prekida i igrači Sarajeva moraju biti oprezni kod slobodnih udaraca i kornera. Najveća opasnost za gol Bandovića bit će Italijan Napoleoni i iskusni Papadopoulos.

Ekipu sa klupe vodi Grk Giorgos Paraschos.

Prvi meč Sarajevo protiv Atromitosa igra 31.jula na stadionu "Asim Ferhatović Hase“, a revanš je sadam dana kasnije u Atini.