Utakmica sa najviše gledalaca
0

Sarajevo i Željo su 1982. igrali pred 55 hiljada navijača

Piše: Edin Isanović
Tribine su bile krcate  (Foto: Monografija FK Željezničar)
Tribine su bile krcate (Foto: Monografija FK Željezničar)
Ako vas zanima koja je utakmica odigrana u BiH privukla najviše gledalaca našli smo odgovor. Naime, 10. marta 1982. godine ostat će upamćen po rekordnoj posjeti. Snage su odmjerili dva najpopularnija bosanskohercegovačka tima. Sarajevo i Željo igrali su 44. gradski derbi, a na Koševu se okupilo 55.000 gledalaca. Ipak, mnogi tvrde da je bilo i 60.000, ali pošto je kapacitet najvećeg stadiona u BiH u to vrijeme bio pet hiljada manji u zvaničnim papirima stoji pomenuta brojka.

U izvještajima je zapisano da su prilazi stadionu bili potpuno zakrčeni. Također, podvučeno je kako je organizator u prodaju pustio veći broj karata od dozvoljenog. Dosta gledalaca sa kupljenim ulaznicama ostalo je vani, jer je stadion bio krcat pola sata prije početka utakmice.

Bitka za vrh tabele

Treba naglasiti da je bio radni dan i da su mnogi ostali iznenađeni velikim interesovanjem za ovaj dvoboj. Razlog leži u činjenici da su oba kluba bila u vrhu jugoslovenskog fudbalskog prvenstva i da su vodili bitku za izlazak na evropsku scenu. Tako bi se, recimo, tim sa Grbavice eventualnom pobjedom uključio u utrku za naslov sa Dinamom, Zvezdom i Hajdukom. S druge strane, Sarajevo bi osvajanjem kompletnog plijena povećalo šanse za plasman na međunarodnu scenu.

Uprava i stručni štab tima sa Koševa odlučili su da igrači utakmicu dočekaju u karantinu na Ilidži, dok su Baždarević i društvo na megdan najljućim rivalima stigli iz svojih domova.

Sarajevo je igralo u sljedećem sastavu: Janjuš, Radeljaš, Kapetanović, Vidović, Ferhatović, Hadžibegić, Sušić, Lukić (Hadžialagić), Teskeredžić, (Jozić), Božović, i Pašić.

Plavi dres nosili su: Šujica, Berjan, Komšić, Baljić, Saračević, (Paprica), Čilić, Bahtić, Odović, Baždarević, Vlaški i Nikić.

Domaći su imali i dodatno psihičko opterećenje, jer četiri godine nisu savladali komšije. Već u drugoj minuti Lukić i Teskeredžić su izveli dupli pas u šesnaestercu, ali je Komšić u posljednjm trenucima izbio loptu u korner. U 18. minuti Safet Sušić je fantastično šutirao iz slobodnog udarca, ali je lopta pogodila mjesto gdje se spajaju prečka i stativa. Kazna za propušteno stigla je u 33. minuti. Bahtić i Baždarević pripremili su šansu za Nikića koji je poentirao za 1-0. Tim rezultatom otišlo se na odmor.

Preokretom do bodova

U nastavku su igrači u bordo majicama krenuli dosta agresivnije i uspjeli su preokrenuti rezultat. Pape je u 52. minuti fenomenalno povukao loptu sa centra igrališta, odigrao dupli pas sa Teskeredžićem i na kraju postigao efektan pogodak.

Pet minuta kasnije semafor je pokazivao 2-1. Ovoga puta Sušić je sjajno asistirao za Vidovića koji je pogodio mrežu Šujice. Nastalo je neopisivo slavlje među pristalicama bordo boje. Poslije vodstva domaćih, Željezničar je imao izglednu priliku za poravnanje, ali je Baždarević glavom poslao loptu preko gola. Ostalo je 2-1 za bordo tim, a za igrača utakmice proglašen je aktuelni selektor bh. nogometne reprezentacije - Safet Sušić.

Na kraju ove sezone Hadžibegić i društvo zauzeli su četvrto mjesto sa 39 bodova, dok su komšije sa Grbavice bile pete sa 38 bodova. Većina igrača iz ove generacije, nekoliko godina kasnije, donijeli su mnogo slavlja navijačima. Tako je Sarajevo u sezoni 1984/85. osvojilo naslov prvaka, dok je Željo iste godine dobacio do polufinala Kupa UEFA.

Evo kako je pomenuti meč u jednom od intervjua za Sarajevo-x.com opisao Dragan Škrba, koji je u to vrijeme bio rezervni golman "plavih":

"Posebno pamtim gradske derbije sa Sarajevom, naročito jedan. Desio se 10. marta 1982. godine, na tribinama je bilo 55.000 ljudi. Sigurno da se taj rekord nikada neće oboriti. Izašao sam na zagrijavanje, a na stadionu je bilo nekih 30.000 ljudi. Fantastično! To iz ove perspektive izgleda nestvarno, ali su sudari sa Sarajevom bili iznad svega. Iako smo poveli 1-0, na kraju smo izgubili 2-1. Moja generacija nakon tog okršaja nije znala za poraz od komšija."

I Predrag Pašić je u jednoj izjavi za naš portal spomenuo sudar gradskih rivala prije 29 godina.

"Neopisiv je osjećaj kada je stadion pun i kada iz tunela kreneš ka travnjaku. To sam na Koševu doživio u nekoliko navrata. U sjećanje su mi se posebno urezale dvije utakmice. Protiv HSV-a u Kupu UEFA i protiv Željezničara 1982. Bilo je preko 50.000 navijača. To se ne da zaboraviti. Kada sam bio dječak, maštao sam o tome da jednoga dana istrčim na puno Koševo. Kada sam to ostvario, sreći nije bilo kraja. Uvijek sam u tim sudarima pružao dobre partije", rekao je Predrag Pašić, nekadašnja bordo jedanaestka.