|

Šokirali navijače, ušli u nogometnu historiju

Šokirali navijače, ušli u nogometnu historiju
0
S
Piše: Edin Isanović
30.11.2010. u 10:50
32
komentara
0

dijeljenja
Šokirali navijače, ušli u nogometnu historiju
Prvi gradski derbi najljućih rivala Sarajeva i Željezničara odigran je 10. oktobra 1954. godine. Od tada do danas zaljubljenici nogometa u glavnom gradu BiH prate okršaje bordo i plavog tima.
Doduše, bilo je i povremenih prekida kada je jedan od dva tima boravio u nižem rangu, što se, naravno, odnosi na jugoslovensku ligu.

Mnogi se i danas sjećaju velikih majstora koji su stanovali na Grbavici ili Koševu. Ime i autoritet gradili su svojim odnosom prema klubu. Ponekad su davali i više od maksimuma, stoga su bili vrlo omiljeni. Pamte se i neke mitske utakmice.

Različiti razlozi

No, svaka se karijera jednom nađe na prekretnici, pa su tako neki nogometaši bili primorani da presele sa Koševa na Grbavicu ili obratno.

Pojedini su odlazili ne svojom voljom. Neki su otjerani, dok su neki u najljućem rivalu vidjeli veću šansu za napredak u karijeri. Drugi opet podvlače da nisu mogli doći do pune nogometne afirmacije, te su bili primorani na takav potez.

Navijači su vrlo često podrugljivim komentarima govorili šta misle. Međutim, ako se izdignemo iznad navijačkih nagona možemo zaključiti da nogometašima, zaista, nije bilo lako. Pojedini su kasnije postajali ljubimci navijača koji su ih nekada zviždali, ali su za to morali imati izuzetan učinak na terenu.

Interesantno, većina ih danas na pitanje za koji klub trenutno navijaju biraju onaj za koji su posljednji nastupali.

Teško se sjetiti svih igrača koji su nosili dres i Sarajeva i Željezničara. Nešto stariji navijači pamte nogometaše koji su nastupali za dva najveća bh. kluba poput; O. Jusufbegovića, Janjuša, Raševića, Hadžialagića, Jurišića, Karamehmedovića, Vazdu, Rajlića, Golca, Šilića, Skopovija, Alajbegovića, Kantardžića, F. Lovrića, Karaicu, Bukvića, Kurtovića, Konjevoda, Pačuku, Gecu, Žigantea, Ančića, Planinića, E. Baljića, Vuksanovića, Mekića, F. Fazlagića, Sirću, Šljivića...

Također, u postratnom periodu desilo se nekoliko vrlo zanimljivih i neočekivanih transfera. Naime, veliko iznenađenje pristalicama bordo boje priredio je nekadašnji vođa nove generacije koševskog premijerligaša Aldin Ćenan koji je 1998. godine preselio u plavu svlačionicu. Razočaran i ljut odnosom prema njemu odlučio se za ovakav korak.

"Na Grbavici sam pronašao sebe“, često je kasnije naglašavao Ćenan.

Bučan za historiju

U suprotnom smjeru otišao je golman Almir Hurtić, a nešto poslije i Jasmin Memišević. Kasnije su sa najvećeg bh. stadiona put "Doline ćupova“ krenuli Rusmir Burek, Ado Ćupina, Ervin Smajlagić i Faruk Ihtijarević. Posljednji se ponovo vratio u FK Sarajevo. I danas je aktuelni igrač bordo tima. Identičan scenarij kretanja (Sarajevo - Željezničar - Sarajevo) imali su Edin Dudo i Mirza Mešić.

Ipak, navijače Sarajeva prije šest godina neočekivano je šokirao tadašnji kapiten Albin Pelak. Preseljenje na Grbavicu dogovorio je u potpunoj tišini. Mada se znalo da odlazi, niko nije očekivao ovakav rasplet.

"Profesionalac sam koji živi od nogometa. Smatram da je moj postupak potpuno ispravan. Pojedinci me nisu htjeli na Koševu. Pokazali su mi izlazna vrata. Želim se ponovo vratiti u formu i zaigrati za reprezentaciju. Željezničar je organizovan klub i vjerujem kako ću uspjeti“, rekao je Pelak nakon parafiranja ugovora sa "plavima“, poručivši da ga je njegov matični klub mogao zadržati da je želio.

Nekoliko godina poslije iz Željezničara u Sarajevo odlazi Admir Raščić. Završna runda pregovora okončana je na obostrano zadovoljstvo. Na najveći bh. stadion doveden je kao pojačanje pred nastupe FK Sarajevo u elitnom evropskom takmičenju.

"Na terenu dajem sve od sebe. Rad je sve u životu“, najavio je tada napadač koji je za tim sa Koševa odigrao nekoliko dobrih utakmica u pretkolima Lige prvaka.

Nogometaš koji se jedini može pohvaliti da je sa oba kluba stigao do naslova prvaka je Sead Bučan. Naime, prvo je u bordo majici 2007. dotakao vrh, da bi 2010. to ponovio sa najljućim rivalom - Željezničarom.

"Zaista je velika čast sa dva najveća bh. kluba osvojiti titulu. Ako tome dodamo da sam jedini u historiji, onda je to izuzetno priznanje“, govorio je Bučan.

U Želji su nogometnu karijeru počeli Dženan Uščuplić, Almir Turković i Emir Obuća, ali su potpunu afirmaciju doživjeli na drugom kraju grada.

Recimo i da je od aktuelnih igrača napadač bordo tima, Adis Jahović, svojevremeno igrao u Željezničaru, dok su Srđan Stanić i Elvis Karić nekada nosili bordo majicu.

Za kraj treba istaći da su pojedini nogometaši promjenom sredine napravili dobar potez, dok su se neki i pokajali. Ipak, za pojedince je eventualni povratak bio nemoguća misija.
Prijavi grešku


Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...