Oštar start
0

Sarajevo i Željo - naši siročići u Evropi

Piše: Bakir Tiro
Skoro na svakom uglu, u sokaku, kafiću glavnog grada Bosne i Hercegovine posljednjih dana priča se o tome šta mogu kultni simboli naše prijestolnice u Evropskoj ligi. Da li će Sarajevo i Željezničar samo na izlet van granica ove države?

Treba biti realan i ne nadati se senzaciji. Kada bi prošli kolo-dva bio bi to poduhvat za pohvalu. Konkretno, eliminišu li švedski Orebro i moldavski Sheriff napravit će odličan posao.

Sjetite ih se na biralištima

Da, zvuči pesimistično. Da se plašimo Šveđana? Moldavaca? Da, da, dragi moji, jer davno su prošla vremena kada su oni strepili od naših timova. Orebro i Sheriff danas su uređeni klubovi, solidnih evropskih dometa. Imaju sasvim dovoljno novca, što se ne može reći ni za Želju, ni za Sarajevo. Dakle, ako jedan od dva najrenomiranija kluba u ovoj zemlji prođe u treće pretkolo Evropske lige, imat ćemo razloga za veliko slavlje.

U fudbal svi ulažu. Svi izuzev nas i naše države. Klubove egzistiraju i razvijaju se, prvenstveno uz pomoć vlastitih zemalja, tj. lokalnih vlasti. Eh, ponajviše u vlastima, pogotovo sarajevskim, možemo potražiti odgovor zašto su Šveđani i Moldavci favoriti u duelima sa nekadašnjim gigantima sa Koševa i Grbavice.

Sve će vam reći činjenica da Sarajevo i Željezničar od Vlade Kantona Sarajevo godišnje dobiju samo po oo 300.000 maraka. Paralele radi, zajedno skoro kao Narodno pozorište. Resorno ministarstvo koje im daje "sadaku" zove se "kulture i sporta". Apsurdno! Od ukupnog budžeta za 2011. godinu, koji iznosi blizu 27 miliona KM, sportu pripade bijednih 3,4 miliona. Možda je bolje da se ova kantonalna institucija zove ministarstvo "kulture i ako šta damo sportu".

Ministar i operski prvak Ivica Šarić trebao bi se zapitati kako da Sarajevo i Željo budu prvaci BiH, odnosno u Evropi dostojanstveno promovišu svoj grad i državu. Teško da će se to desiti sa mrvicama za koje moraju prosjačiti od novca kojeg dijeli ministar Šarić. A, onda još jedan apsurd. Novac kojim raspolaže je iz džepova poreskih obveznika, navijača Sarajeva ili Želje.

Ipak, ako se ove godine desi čudo, te neko dogura i dalje od očekivanog u Evropi, vjerovatno, ministar i njegov "šef", premijer Fikret Musić, potrčat će igračima u zagrljaj. Valja pokupiti političke poene da bi poreski obveznici, navijači Sarajeva ili Želje, opet za njih glasali. Do izbora je puno, ali kada ponovo budete izlazili na birališta pokušajte se sjetite ministrovog i premijerovog odnosa prema sportu, prema našim ponosima Želji i Sarajevu.

Zaboli ih što grad stadion nema

Jasno nam je da lokalna vlast u Sarajevu ne mari za sufinansiranje klubova. Ni poslije nedavnih promjena u njihovim udobnim i dobro plaćenim foteljama nije došlo do pomaka u razmišljanjima političara. Sarajevo, kao ostale prijestolnice u regiji, nema ama baš nikakvu viziju razvoja sporta.

Primjera radi, kantonalne, gradske i općinske vlasti u gradu na mutnoj Miljacki u posljednjoj deceniji u sport nisu investirale ni deseti dio kao Općina Zenica. Zahvaljujući strateškom razvoju zeničkih lokalnih vlasti u potpunosti je renoviran stadion "Bilino polje", izgrađen stadion "Kamberovića polje", te prelijepa dvorana "Arena". Zeničani su uložili 45 miliona maraka u sportske objekte u svom gradu, iako su daleko siromašnija regija od sarajevske.

Ovima ovdje u Sarajevu je super. Dobijaju izbore, bez obzira što ih zaboli za klubove. Šta ako daju više novca, pa Sarajevo ili Željezničar uđu u grupnu fazu Lige prvaka ili Evropske lige? Gdje će igrati? Još ove godine mogli bi na oronulom Koševu. Od narednog ljeta, zbog najavljenih strožijih kriterija UEFA, bordo i plavi tim domaće evropske utakmice morat će igrati u Zenici ili Banjoj Luci.

Krajnje je vrijeme da se sarajevska vlast deklariše i kaže trebaju li nam evropske utakmice, evropski Željezničar i Sarajevo!? Mora se definisati javni interes građana. Mučnite glavama! Ako nam treba pozorište, filharmonija, opera, trebaju nam i mnogo jači Sarajevo i Željezničar. Treba nam stadion na kojem će se i ubuduće igrati međunarodne utakmice.

Do tada. Ovog vrelog ljeta. Po hladnu pivu u ruke i bodrite siročiće u Evropi. Neko za svog Želju, neko za svoje Sarajevo.

Pa šta nam dragi Bog da...