Premijer KS Fikret Musić
0

Nema razloga za stvaranje atmosfere straha u Sarajevu

Razgovarao: Nedžad Jamaković
Fikret Musić
Fikret Musić
U prvom intervjuu za Sarajevo-x.com otkako je prije nekoliko mjeseci došao na čelo Vlade KS, s premijerom Fikretom Musićem smo razgovarali o nekim od pitanja koja se u glavnom gradu BiH često potenciraju, poput sigurnosne situacije, javnih preduzeća, saobraćajne infrastrukture, ali i o kontroverznom slučaju "vjeronauka".

Nedavno se pod prozorima Vašeg stana na Dobrinji odigrala oružana pljačka u kojoj je ustrijeljen nedužan čovjek. Pucnjave, obračuni i pljačke nisu rijetke u Sarajevu. Planirate li poduzeti neke korake u vezi s poboljšanjem sigurnosne situacije u Kantonu?

Preciznije rečeno, u mojoj ulici 50-ak metara od mog ulaza. MUP Kantona Sarajevo je djelovao kao i u većini slučajeva, vrlo brzo, efikasno i počinioce lišio slobode. Što se tiče sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo, ja i dalje argumentovano tvrdim da je ona zadovoljavajuća i da nema razloga stvarati atmosferu straha. Teško je bilo gdje u svijetu preduprijediti neko krivično djelo, mi stojimo na stajalištu da treba krenuti od prevencije. MUP KS i dalje dobro obavlja svoj posao i Vlada KS će biti uvijek njegova podrška.

Kriminalitetu dosta pogoduju blage kazne za teška krivična djela, kao i činjenica da razbojnici i pljačkaši često već nakon saslušanja u policiji bivaju pušteni na slobodu. Može li i hoće li Kanton utjecati na pooštravanje kaznene politike?

Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo je već pokrenulo nekoliko inicijativa prema Vladi F BiH za izmjene zakonskih propisa radi pooštravanju kaznene politike. Paralelno, mi smo već u fazi aktivnog pristupa obezbjeđivanja novih zatvorskih kapaciteta i tu Federaciji BiH, s obzirom da je to njena nadležnost, nudimo i vlastito učešće i našu pomoć.

Svi znamo kakva je saobraćajna infrastruktura u Sarajevu, od rupa na cesti do jutarnjih i popodnevnih špica. Mnogi projekti, međutim, još stoje u mjestu zbog, recimo, imovinsko-pravnih odnosa. Možemo li očekivati značajniji napredak ili čak određeni zamajac u ovoj oblasti, u smislu da Kanton značajnije stane iza tih projekata?

Kanton Sarajevo već je značajno uključen u projekate rješavanja problema saobraćajne infrastrukture; završili smo set projekata koji trebaju da se realiziraju kreditnom linijom Evropske banke za obnovu i razvoj i očekujemo konstituisanje državne vlade kako bi ti projekti ušli u realizaciju. Također, ovih dana očekujemo posjetu guvernera Razvojne banke iz Strazbura sa kojim ćemo takođe razgovarati na ovu temu.

Svako malo se govori o velikim dugovanjima javnih preduzeća GRAS-a i Toplane. Vaš resorni ministar je izjavio da od privatizacije GRAS-a neće biti ništa, ali kako namjeravate riješiti ova dugovanja i evidentne poteškoće u funkcionisanju ovih preduzeća? Do kada će Kanton pokrivati njihove dugove?

O privatizaciji preduzeća u oblasti komunalne privrede plasiraju se samo insinuacije i nagađanja. Komunalna preduzeća su vlasništvo Kantona i na osnovu Zakona o komunalnoj privredi mi smo dužni da se o njima brinemo, pa i u pokrivanju gubitka. Sa Zakonom o konsolidaciji komunalnih preduzeća, novim tarifnim sistemom, eventualnim kreditnim zaduženjima, mogućim javno-privatnim partnerstvom i koncesijama očekujemo značajnije intervencije u ovoj oblasti, odnosno dugoročno rješavanje nagomilanih problema.

Osim velike prašine koju je podigao ministar obrazovanja Emir Suljagić sa slučajem "vjeronauka", ne može se reći da smo značajnije upoznali Vaše druge ministre. Strahuju li oni sad od krupnih koraka i mogućih afera?

Na prvi dio Vašeg pitanja bi trebalo da Vam odgovori ministar Suljagić. A što se tiče značajnijeg upoznavanja ministara kontaktirajte ih i pratite njihov rad. Za ovih pet mjeseci ministri i Vlada u cjelini nemaju razloga da strahuju od bilo kakvih mogućih afera, jer ministri su isključivo odgovorni za izvršavanje programa rada Vlade i Skupštine KS. Različite reakcije, nekada i previše burne, na poteze Vlade KS, kako vi to zovete afere, mi ne možemo spriječiti. Na nama je da radimo u interesu svih građana i smatram da ova Vlada radi po takvoj matrici.

U spomenutom slučaju "vjeronauka" se baš i ne može reći da ste podržali Vašeg ministra. Sve je, ipak, dosta stručno "upakovano" te se to pitanje prolongira za naredni period. Nameću se dva pitanja, jeste li time napravili medvjeđu uslugu ostalim ministrima, te kako će u konačnici završiti slučaj 'vjeronauka'?

Ništa nije upakovano, niti "stručno" niti bilo kako drugačije. Dopunu instrukcije donijela je Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog resornog ministra. Time nijednom ministru nije napravljena nikakva, pa ni "medvjeđa" usluga, jer su oni glasali za prijedlog resornog ministra i jednoglasno ga usvojili. A što se tiče pitanja kako će u konačnici završiti slučaj "vjeronauka", u toku je javna rasprava o Nacrtu zakona o osnovnom obrazovanju, gdje se između ostalih rješenja, traži i rješenje ovog pitanja.

Možete li našim čitateljima izdvojiti tri najkrupnija projekta koja namjeravate završiti u toku svog mandata?

  • Centralni medicinski blok KCUS-a i stavljanje u puni kapacitet kliničkih sadržaja - disciplina u ovom savremenom i potpuno uređenom zdravstvenom sistemu. Ukupna investicija u ovaj projekt je procijenjena na 70-80 miliona KM.

  • Potpuna sanacija i konsolidacija sistema komunalne privrede u procjeni cca 100-120 miliona KM.

  • Potpuna rekonstrukcija infrastrukture vodovodne i kanalizacione mreže sa prečistačem i deponijom, te završetak gradnje infrastrukture na već dijelom započetim i planiranim projektima I i XII transverzale i južne longitudinale.

Budžet za Ministarsvo kulture i sporta je smanjen i ove godine, brinete li o tome što će za te sadržaje biti uskraćeni mlađi naraštaji, ali i ostali stanovnici Sarajeva?

Činjenica je da je budžet ovog Ministarstva drastično smanjen još u 2010. godini. Pošto je osnov za Budžet 2011. godine bilo izvršenje prošlogodišnjeg budžeta na dan 31.12. 2010. godine, to je razlog zašto je došlo do određenih redukcija, ali unutrašnjim preraspodjelama nastojat ćemo da mlađi naraštaji ne budu uskraćeni bar za osnovne sadržaje koji su planirani. Ovo se posebno odnosi na sport.

Sarajevo i Željo izlaze ove godine u Evropu, hoće li ih i u kojoj mjeri Kanton finansijski podržati?

Naravno. Kao i svake godine, u budžetu Ministarstva kulture i sporta postoji pozicija "Vrhunski sport", gdje su postignuti vrhunski rezultati osnov za finansijsku podršku. Osvanjanjem Kupa BiH i viceprvaka BiH, Željo i Sarajevo će biti finansijski podržani u njihovom nastupu u Evropi kao što su podržani i RK "Bosna" za plasman među šesnaest najboljih u Evropi i titulu prvaka za 2011. godinu, te džudista Amel Mekić za osvojeno zlato na Evropskom prvenstvu.