Minus od 200.000 KM
0

Sarajevo i Željo izgubit će mnogo zbog zapadne tribine

Piše: Edin Isanović
Kao što je poznato Sarajevo i Željezničar izborili su plasman u 3. pretkolo Evropske lige. To je veliki uspjeh i oba kluba zaslužuju "palac gore".

Ipak, treba napomenuti da je u okršajima sa Sheriffom i Orebrom bila zatvorena zapadna tribina stadiona Koševo. Naime, UEFA ne dozvoljava da se u evropskim utakmicama ona koristi, jer postojeće stolice nemaju naslonjače.

Ako tome dodamo da je njen kapacitet 18 hiljada mjesta, dolazimo do zaključka da će oba sarajevska kluba izgubiti mnogo novca u narednim utakmicama kada budu gostovali Maccabi i Sparta. Recimo, "plavi" prvi dvoboj protiv Maccabija iz Tel Aviva igraju na najvećem bh. stadionu. Južna i istočna tribina bit će ispunjene do kraja. Ipak, sigurni smo da bi, da je kojim slučajem otvoren, zapadni dio Koševa bio dobro popunjen.

S obzirom da bi bilo preko 10 hiljada gledalaca i da su cijene ulaznica preko 10 KM, onda je jasno da bi Željezničar mogao izgubiti preko 100 hiljada KM od prodaje karata. Isto se odnosi i na FK Sarajevo. U slučaju dobrog rezultata u prvoj utakmici u Pragu, revanš bi privukao mnogo znatiželjnika na Koševo. Međutim, zapad će, opet, biti zatvoren.

U konačnici, dva najpopularnija bh. tima zajedno će izgubiti preko 200 hiljada KM u rijetkim prilikama kada mogu zaraditi. Da ironija bude veća, za isto novca mogli su se postaviti naslonjači na već postojeće stolice. Za kraj treba napomenuti da je Centar za sport i rekreaciju sarajevske opštine Centar nadležan za upravljanje stadionom Koševo.

Šta reći nego da je ovo sramota ne samo za grad Sarajevo, nego i za državu. Tome treba dodati da isti problem čeka i nogometnu reprezentaciju BiH. Ipak, možda su se odlučili da sve naredne utakmice igraju u Zenici...