Nogomet
101

Salihamidžić: Zmajevi imaju kvalitet za SP, ali protivnik se ne smije potcijeniti

Piše: Nedžad Jamaković
Hasan Salihamidžić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Hasan Salihamidžić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bivši nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine Hasan Salihamidžić danas je u Sarajevu, zajedno sa Portugalcem Paulom Sousom, kao ambasador projekta učestvovao u dolasku trofeja Lige prvaka u naš glavni grad.

Sve se dešava uoči odlučujućih utakmica naše nogometne reprezentacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil, tako da je sve u tom znaku. Salihamidžić je na konferenciji za medije rekao da zbog obaveza prema organizatorima, UEFA-i i UniCredit banci, neće moći doći na večerašnju utakmicu koju Zmajevi igraju sa Lihtenštajnom u Zenici, ali je onda legendarni Ivica Osim zamolio da ga ipak puste da dođe, jer bi njegovo prisustvo puno značilo igračima.

"Vrlo rado bih došao, ali imam obaveze prema organizatorima, pa ćemo vidjeti šta će se desiti", rekao je Salihamidžić na početku razgovora za Klix.ba.

Upoznao Džeku prošle sedmice

Na pitanje šta bi rekao igračima u svlačionici, odgovara: "Svaki igrač zna o čemu se radi. Nisam osoba koja im treba govoriti šta trebaju raditi, zato što svako zna da treba da se ide na Svjetsko prvenstvo. Možda jedina bitna stvar je da se ne potcijeni protivnik, sve ostalo je rečeno, oni imaju kvalitet, kapacitet, super igrače i super trenera, a Savez također funkcioniše odlično".

Od igrača iz ovog tima lično poznaje samo Misimovića, a Džeku je upoznao prošle sedmice.

"Džeku sam vidio prošle sedmice u Minhenu, bio je to prvi put da smo bili zajedno. Bilo mi je vrlo drago zato što je super momak, dobra osoba, i naravno, veliki igrač. Misimovića znam otprije, dok ostale ne poznajem lično. Što se tiče igrača iz moje generacije, evo baš sinoć sam bio sa Konjićem, sa Bolićem se čujem telefonom i nas dvojica ćemo se vjerovatno vidjeti danas. Imam puno lijepih iskustava i puno prijatelja iz reprezentacije", kazao je Salihamidžić, koji dodaje da gleda svaku utakmicu državnog tima, što je za njega sasvim normalno.

Nakon što je završio karijeru, slobodno vrijeme koristi za sadržaje koje nije mogao priuštiti kao igrač, međutim i tu ima određenih ograničenja, jer ima i dosta obaveza kao otac troje djece. Sa porodicom se skrasio u Minhenu, gdje namjerava ostati i u budućnosti. "Djeca idu u školu u Minhenu, tako da ću tu ostati. Tu gradim kuću i kada završim taj posao do kraja godine, onda ću malo češće dolaziti u Bosnu", dodaje Hasan.

Planira projekte u Njemačkoj

Po završetku karijere Hasan slobodno vrijeme koristi za odmor, ali već planira i neke projekte u Njemačkoj, o kojima još ne želi otkrivati više detalja. Kada je riječ o nekoj ulozi u reprezentaciji BiH, kaže da još nije bilo nekih kontakata u tom smislu. "Volio bih da se reprezentacija kvalifikuje na Svjetsko prvenstvo, to bi bila velika stvar za sve nas i za našu državu. Što se tiče nekih planova vezano za moju ulogu u reprezentaciji, vidjet ćemo šta će se dešavati u budućnosti", rekao je.

Na kraju razgovora izrazio je žaljenje što sa svojom generacijom u reprezentaciji BiH nije uspio izboriti plasman na veliko takmičenje, navodeći kako je malo nedostajalo, ponekad čak i jedna utakmica.