Nogomet
50

Baždarević za Klix: Vječiti derbi označi ti život, moja generacija bila je uspješna

Piše: Edin Isanović
Mehmed Baždarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mehmed Baždarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Proslavljeni bh. nogometni as i nekadašnji trener Želje Mehmed Baždarević je u razgovoru s novinarom portala Klix.ba rekao kako je vječiti sarajevski derbi utakmica koja označi život nogometaša.

Baždarević, nakon okončanja mandata u Kataru, trenutno odmara u Francuskoj. U razgovoru za Klix.ba govorio je o velikom uspjehu bh. nogometne reprezentacije i utakmicama koje je on igrao prije 20 godina za naš državni tim.

Jedan od najboljih igrača u historiji bh. nogometa nije propustio priliku da prokomentira uspjeh reprezentacije i plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Ne zaboraviti igrače koji su igrali po livadama

"Mislim da je reprezentacija imala kontinuitet i da je napravila veliku stvar za cijelu državu. Najviše zasluga pripada aktuelnoj generaciji koja je uspjela doći do cilja. To su bili najljepši dani otkako postoji država. No, nikada ne smijemo zaboraviti igrače koji su igrali po livadama za reprezentaciju koja u to vrijeme nije imala ime i prezime. Ne smijemo zaboraviti navijače koji su bili važan faktor u ovom uspjehu. Treba iskoristiti ovaj elan da se nogomet u našoj zemlji podigne na viši nivo. Ipak, skoro svi igrači koji nose dres reprezentacije igrali su vani. Sada treba otvoriti novo poglavlje našim klubovima. Trebamo shvatiti da nogomet može još napredovati ako imamo dobru ligu i dobre uslove za rad. Talenata će uvijek biti, samo im treba pružiti šansu", kazao je popularni Meša.

Zalutao u minsko polje

Nakon formiranja Nogometnog saveza BiH prije 20 godina Baždarević se odmah priključio stvaranju reprezentacije. Nastupao je u prvim utakmicama koje su odigrane 1993. godine u Genku sa istoimenim klubom (Genk – Humane zvijezde BiH) i u Koblenzu sa Kaiserslauternom. To su bile humanitarne utakmice koje su odigrane 9. i 22. marta 1993. godine. Zajedno sa Sušićem, Hadžibegićem, Sliškovićem, Škorom, Katanom, Kodrom, Musemićem… želio je promovisati svoju državu. Rado se prisjetio tih momenata.

"Osim pomenutih utakmica, igrali smo sa Las Palmasom, kada je Kodro sa Tošakom organizovao meč. Tada su nam prijetili sa svih strana. Imali smo sjajne igrače, ali je bilo teško igrati. Učinili smo ono što bi svaki nogometni patriota uradio. Bili su to veliki momenti koji se ne smiju zaboraviti. To je bilo stvaranje bh. reprezentacije. Nakon toga su došle prve zvanične pripreme, mislim u Velikoj Kladuši. Tada sam sa Smajićem i Konjićem zalutao i našao se u minskom polju. Teško je zaboraviti. Baka je bio prvi kapiten općenito, a ja sam bio prvi kapiten reprezentacije na prvoj zvaničnoj kvalifikacionoj utakmici. Međutim, najvažnije je da su Džeko, Pjanić, Misimović, Spahić i ostali svojim izvrsnim nogometnim znanjem potvrdili sve što je godinama stvarano. Mi imamo reprezentaciju koja stalno raste i vjerujem da će nastaviti tim putem. Hvala im za sve što su nam priredili", rekao je Meša.

U kontaktu sa Zmajevima

Baždarević naglašava kako se redovno čuje sa Emirom Spahićem i Miralemom Pjanićem. Pratio je sve kvalifikacione utakmice, a neke je gledao i uživo.

"Bio sam optimista od prvog dana kada su izvučene reprezentacije u našoj grupi. Rekao sam da smo najbolji. Neki su mi čak i zamjerili što sam bio toliki optimista. Bilo je lijepo vidjeti slavlje na ulicama bh. gradova nakon trijumfa u Litvaniji", rekao je Baždarević.

Bivši bh. reprezentativac smatra da će Hrvatska eliminisati Island u utakmicama baraža.

"Mislim da Hrvati nisu mogli dobiti lakšeg protivnika, bar tako djeluje na papiru. Želim komšijama da prođu. Znamo te ljude i smatramo ih našim, imaju kvalitet i šteta bi bilo da ispadnu od jedne reprezentacije od koje su bolji. No, ne smije ih to zavarati, moraju biti oprezni".

Uspješna generacija

Baždarević je svojevremeno nosio dres tima sa Grbavice. Rado pamti okršaje sa najljućim rivalom Sarajevom.

"To su utakmice koje ti označe život, jedno životno doba. U periodu kada sam ja nastupao za Želju pobjeđivali smo Sarajevo više nego ijedna generacija ranije. To su izuzetno važne stvari za našu karijeru. Pamtim onaj derbi iz '82 godine, kada je na Koševu bilo 55 hiljada ljudi, a 10 hiljada je ostalo van stadiona. Sve je bilo veličanstveno. Uvijek sam se pitao kako je moguće da se taj dan grad podijeli na plavo i bordo. Zato i jesu zanimljiviji ti okršaji. Sarajevo je veliki klub, a ja sam rastao sa igračima koji su tada igrali u bordo dresu. Derbije smo igrali i sa 14 godina, zajedno bili u reprezentaciji Jugoslavije i oni su bili i ostali moji prijatelji. Nije bilo mržnje među nama. U familiji imam navijača tima sa Koševa, tako da je bilo derbija kada se nije pričalo sedam dana prije i poslije te utakmice", istakao je Meša.

U narednom derbiju očekuje neizvjesnost. Naglašava kako je Željo ušao u dobru formu, a za Sarajevo kaže da je konstantno u vrhu.

"Mislim da može biti veoma dobar derbi. Očekujem puno golova. Navijači trebaju dati podršku svojim ljubimcima i bez incidenta bodriti svoj klub. Uglavnom, neka derbi konačno bude derbi. Ta utakmica treba opet imati onu nekadašnju draž. I u mojoj generaciji smo se 'mrzili' 90 minuta, ali smo poslije zajedno išli kućama", kazao je nekadašnji nogometaš Željezničara, Sochauxa, Nimesa i Étoile Carougeua.

Na kraju je dodao kako trenutno traži posao.

"Bio sam nedavno tri dana u Feyenoordu. Naredne sedmice idem da se sretnem sa trenerom Rome, Garcijom, on je moj dugogodišnji prijatelj. Imam nekih solucija, nisam želio da se vratim u Katar, želim nešto drugo", zaključio je Baždarević.