Nogomet
16

Sakho oslobođen optužbi o dopingu, a zbog toga propustio Euro i finale Evropske lige

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Štoper Liverpoola Mamadou Sakho (26) slobodan je da nastavi sa fudbalskom karijerom nakon što su otklonjeni navodi da je pao na dopinškom testu.

Nakon saslušanja u Parizu, UEFA je donijela odluku da obustavi proces protiv Mamadoua Sakhoa koji može normalno nastaviti sa igranjem fudbala u Liverpoolu.

UEFA-ina kontrolna, etička i disciplinska komisija oslobodile su štopera Liverpoola, a sporna utakmica bila je ona protiv Manchester Uniteda odigrana 17. marta na Old Traffordu u Evropskog ligi. Istraga je pokrenuta 23. aprila, dok je zvanična zabrana igranja fudbala uslijedila 28. aprila.

Sakho je bio pozitivan na supstancu za sagorijevanje masti, a prva kazna bila je privremena suspenzija od 30 dana zbog koje je propustio posljednjih pet utakmica Premiershipa, polufinale i finale Evropske lige. Nakon toga kazna nije produžena pošto je UEFA pokrenula istragu o tome da li substanca koju je koristio Sakho ikako treba biti zabranjena i na kraju je slučaj odbijen.

Sakho je zbog procesa propustio i Evropsko prvenstvo u Francuskoj, Da, zbog procesa koji je na kraju odbijen Sakho je propustio dva događaja koje sanja svaki fudbaler.