Nogomet
3

Pozitivan na doping testu: Štoper Liverpoola Sakho privremeno suspendovan na 30 dana

Klix.ba
Mamadou Sakho (Foto: EPA)
Mamadou Sakho (Foto: EPA)
Štoper Liverpoola Mamadou Sakho (26) suspendovan je na 30 dana zbog pozitivnog rezultata na doping testu. Ovo je privremena kazna koju je UEFA odredila, a konačna dužina suspenzije bit će poznata kasnije.

Sakho je bio pozitivan na doping testu nakon meča protiv Manchester Uniteda na Old Traffordu u četvrtfinalu Evropske lige i nije podnio žalbu iako je imao pravo na to.

Reprezentativac Francuske koristio je nedozvoljene substance za sagorijevanje masti i imao je rok da do proteklog utorka podnese žalbu na rezultate i zatraži "B" uzorak, ali nije to učinio, već je prihvatio prve rezultate.

Priča je krenula proteklog vikenda pred utakmicu Liverpoola i Newcastlea na Anfieldu, a Sakho nije uvrštena na spisak igrača za taj meč. Uz to, Francuz nije otputovao ni za Španiju gdje će njegov tim večeras u polufinalu Evropske lige gostovati Villarrealu.

Pošto je Sakho prihvatio prve rezultate, UEFA je odredila kaznu od 30 dana, ali to nije konačna odluka što znači da bi suspenzija mogla potrajati duže.

Timski kolega Sakha, Kolo Toure imao je slično iskustvo dok je igrao za Manchester City i bio je suspendovan na šest mjeseci neigranja.

Ovo se desilo u jako nezgodnom trenutku za Sakha pošto je ušao u formu i skoro sigurno bi kotirao za prvu postavu reprezentacije Francuske na predstojećem Euru. Selektor Francuske Didier Deschamps spisak od 23 igrača za Euro u Francuskoj, objavit će 12. maja, više od dvije sedmice prije isteka privremene Sakhove suspenzije.