Mircea Lucescu
0

"Šahtar nije slabiji od Arsenala"

Totalsport
Mircea Lucescu
Mircea Lucescu
Uoči dvoboja Šahtara i Arsenala u 4. kolu grupe H Lige prvaka, u srijedu u Donjecku, treneri obje ekipe slažu se da rezultat 5-1 za Arsenal u Londonu, u prvom okršaju ovih rivala, prije dvije sedmice, nije bio realan.

Tada je Arsenalu ''gotovo sve ulazilo'', kako je to opisao hrvatski reprezentativac i bivši Arsenalov napadač Eduardo da Silva, koji je baš zabio gol za goste, te izmamio ovacije Arsenalovih navijača na otvorenoj sceni. No, u Donjecku će gledatelji vidjeti sasvim drukčiju utakmicu. Najavlju to uoči dvoboja oba trenera.

"Nestrpljivo smo čekali revanš s Arsenalom. Još jednom ću ponoviti, rezultat prvog ogleda nije bio pravedan. Arsenal nije imao nadmoć ni u posjedu lopte, ni u udarcima na gol, a i u kornerima smo bili gotovo jednaki. Tada nisam bio zadovoljan s našom predstavom, a nisu bili zadovoljni ni moji igrači. Analizirali smo utakmicu i naše greške, te vjerujem da će naši navijači, kao i svi ostali gledatelji u Evropi, u srijedu vidjeti sasvim drukčiji Šahtar.

U Londonu nam je njihov rani gol poremetio planove. Morali smo početi forsirati napadačku igru i ostavljali im sve više prostora. Istovremeno smo povećavali broj grešaka. Ja smatram da Šahtar nije lošiji od Arsenala, a u srijedu ćemo nastojati to i dokazati", najavio je trener Mircea Lucescu.

Arsene Wenger, menadžer Arsenala, nije bitno drukčijim očima vidio prvi dvoboj.

"Šahtar ima bolju ekipu nego što su to pokazali u Londonu. Sigurno će to u ovom dvoboju nastojati i pokazati. Za mene, oni su jedna od najboljih evropskih ekipa! S druge strane, mi imamo priliku već u Donjecku osigurati plasman u nokaut-fazu, naravno da želite iskoristiti takvu šansu. Želimo dokazati da napredujemo iz utakmice u utakmicu, želimo pokazati da smo konzistentni. Gostovanje u Donjecku je uvijek teško, s obzirom na specifično vrijeme, igralište i uvjete za igru", veli Wenger.

Arsenal predvodi grupu H s 9 bodova, a Šahtar je drugi sa 6 bodova. Još jedan podatak pokazuje da su obje ekipe u odličnoj formi. Arsenal je dobio zadnjih pet utakmica u svim takmičenjima, a Šahtar 10 od zadnjih 11. U tom je periodu izgubio samo na Emiratesu.