Liga prvaka, 2. kolo
0

Arsenal će u Beogradu imati podršku navijača iz BiH

Pripremio: N. Jamaković
Foto: AP
Foto: AP
Večeras je na rasporedu osam utakmica u grupama E, F, G i H nogometne Lige prvaka. Ovo kolo donosi nam reprizu finala Lige prvaka iz 1995. - u Amsterdamu se sastaju Ajax i Milan, te još neke zanimljive susrete, kako ekipa, tako i pojedinaca...

Grupa E

Trener Rome, Claudio Ranieri, je izjavio kako rumunski Cluj ne može više ići na "faktor iznenađenja“, kao prije dvije godine kad je slavio u Rimu (1-2), i to kao debitant u Ligi prvaka.

Juan Culio, koji je tad bio dvostruki strijelac za Rumune, nastupit će i večeras u sastavu Cluja. Gosti će vjerovatno igrati u formaciji 4-4-1-1, te će se bazirati na kontranapade, budući da imaju nekoliko veoma brzih igrača.

Također, imaju četvericu igrača koji su viši od 190 cm, što govori da će Rimljani morati biti na oprezu pri kornerima, odnosno slobodnim udarcima. Trener Cluja, Sorin Cârţu, ističe kako njegova ekipa ulazi bez straha u ovaj meč 2. kola grupe E, bez obzira što će se s druge strane naći sjajni pojedinci poput Vučinića, Meneza, Perrote ili Davida Pizarra.

U drugom susretu u grupi E, Bayern je protiv Basela možda apsolutni favorit, no tako ne misli nekadašnji igrač Bavaraca, Thorsten Fink, koji s klupe predvodi Švicarce.

"Ako Bayern ne bude najbolji, imamo šansu. Ne bojimo se. To je moj bivši klub i drago mi je da imaju jaku ekipu s kojom mogu osvojiti Ligu. Bayern jeste favorit, ali u Baselu je sve moguće“, izjavio je Fink.

Louis van Gaal, koji je najavio produženje ugovora s Bavarcima za još jednu godinu, što znači do ljeta 2012, istakao je da je Basel dobar tim s opasnim i dobrim napadačima.

"Nadam se da možemo do pozitivnog rezultata. Ne postižemo golove i to je naš problem. To moramo riješiti, stvaramo šanse, ali moramo početi davati golove“, kazao je Van Gaal.

Grupa F

Nakon što su pregazili Žilinu u gostima, Chelsea u 2. kolu dočekuje Marseille, koji s klupe predvodi Didier Deschamps. Carlo Ancelotti poziva na oprez, jer Francuzi nakon domaćeg poraza protiv moskovskog Spartaka trebaju bodove.

"Marseille je dobar tim, dobro su organizirani, napadaju i brzi su. U veoma sam dobrim odnosima s Deschampsom, bio je moj igrač u Juventusu šest mjeseci. Sretan sam što ćemo se sresti, a možda mu ponudim i čašu vina, talijanskog naravno, ne francuskog. Što se tiče nas, mi imamo dobre igrače i vjerujem da će učiniti ono što je potrebno“, kazao je talijanski strateg.

"Chelsea je jedan od favorita za osvajanje Lige. Sve je potpuno drugačije od vremena kad sam bio ovdje. Abramovich je mnogo investirao... Sad je sve poprimilo drugu dimenziju. No, ja imam sjajna sjećanja na svoje vrijeme ovdje. Ne možete zaboraviti činjenicu da svake sedmice igrate pred punim stadionom i da su navijači iza vas bez obzira na sve... Što se tiče utakmice, najgora stvar za nas bila bi da se pokušamo braniti. Najvažnije je da igramo svoju igru i da im pokušamo stvoriti probleme“, kazao je Deschamps, koji se, eto, osvrnuo i na period kad je igrao za Chelsea.

Treba istaći da u Chelseaju neće biti Benayouna, Kaloua, Lamparda i bivšeg igrača Marseillea, Drogbe, dok će Francuzi na raspolaganju imati najjači sastav.

Moskovski Spartak napravio je jako puno gostujućom pobjedom u Marseilleu, a sad im na noge stiže od Chelseaja načeta Zilina (1-4).

Trener Moskovljana, Valeri Karpin, ističe da Žilina možda jeste manje poznata od Marseillea, ali je "zato Slovačka, za razliku od Rusije, bila učesnik SP-a u Južnoj Africi“.

"Ima mnogo primjera kad je tim koji je u očima navijača ili novinara puno jači poražen od onog "slabijeg“. Kad imate devet ili deset igrača u njihovom 16-ercu, tad morate imati dobra krila, jer je gotovo nemoguće proći kroz sredinu. Hvala Bogu, naši krilni napadači su pokazali dobru formu u posljednjim utakmicama“, kazao je Karpin.

Njegov kolega na suprotnoj strani, Pavel Hapal, je kazao da su igrali otvoreno protiv Chelseala, baš kao i cijele sezone, te da to neće promijeniti ni protiv Spartaka.

"Spartakov cijeli tim je dosta jak individualno ali izdvojio bih dvojicu – Wellitona i Alexa, dobro sarađuju i istinske su zvijezde. Njihova snaga je u njihovom napadu, ali im je odbrana slaba tačka i nadam se da će to moji igrači iskoristiti“, kazao je trener Žiline.

Grupa G

Clarence Seedorf je igrao za Ajax u finalu Lige prvaka 1995, kad su Holanđani golom Patricka Kluiverta savladali upravo Milana, s 1-0. No, Seedorf će večeras nastupiti na suprotnoj strani, braneći boje “rossonera”. Clarence je svoju karijeru upravo započeo u amsterdamskom klubu i sretan je što je ponovo na Ajaxovom stadionu.

“Ajaxova snaga je u njihovom entuzijazmu”, istakao je 34-godišnji veznjak i dodao kako će sad biti još opasniji nego u 1. kolu u Madridu kad im je nedostajao Luis Suarez.

“Imam puno poštovanja prema Ajaxu. No, igranje na “nulu” u ovom susretu ne bi dolikovalo Milanu kao velikom klubu, a mislim da ni Ajax neće ići na neriješen rezultat”, kazao je Seedorf.

Milan je ovu sezonu u LP otvorio domaćom pobjedom nad Auxerreom (2-0), a Ajax traži prve bodove nakon što je u 1. kolu grupe G poražen u Madridu, Real je bio bolji s 2-0.

Real će ovog puta na gostovanje kod Auxerrea. Trener Francuza, Jean Fernandez, ne može iščekati početak utakmice protiv “najvećeg kluba na svijetu”.

“Vidjeti sve te igrače na našem stadionu bit će najznačajniji momenat u mojoj karijeri kao menadžera. U Milanu smo promašili neke šanse, a da nismo, mogli smo nešto i osvojiti tamo. No, igra iz Milana daje nam vjeru da možemo i bolje u LP. Malo sam zabrinut zbog naših posljednjih rezultata. Ne plašimo se Reala, ali smo svakako uzbuđeni što igramo protiv njih”, kazao je Fernandez.

Mourinho je naveo kako očekuje tešku utakmicu. Prema njegovim riječima, Auxerre je dobro organiziran, a Real ide na tri boda.

“Želim da imamo igru kao protiv Ajaxa, jer smo u teškoj grupi. Znam da su ovdje sretni zbog našeg gostovanja. Malim ekipama je to velika prilika, i to je slučaj s Auxerreom. Što se tiče nas, imamo određenih poteškoća u napadu, a u ostalim linijama smo dobri. No, mogu vam reći – golovi će doći”, kazao je Mourinho.

Grupa H

Nakon dobre igre u Donetsku, ali i poraza od Shakhtara (1-0), beogradski Partizan će na svom stadionu ugostiti veliki Arsenal. Trener Beograđana, Aleksandar Stanojević, istaknuo je da ima plan kako da zaustavi Arsenal, ali je isto tako ukazao na razliku u kvalitetu ova dva kluba, te je zamolio navijače da bez obzira na krajnji rezultat ostanu pozitivni.

“Nastojao sam relaksirati igrače na treningu, od njih trebam hrabrost i ono što je meni kao mladom treneru ključno – da ostanu ponosni. Rekao sam im da su oni ti koji su pobjednici, jer su u LP i imaju puno pravo biti tu. Partizan nema šta izgubiti, samo puno dobiti. Pokušat ćemo pobijediti, no moramo biti realni, Arsenal će diktirati igru. Naše je samo da ih u tome pokušamo omesti”, kazao je šef struke Beograđana.

Arsene Wenger je istakao kako su puno naučili iz subotnjeg prvenstvenog poraza od West Bromwicha (2-3), ma koliko on bio razočaravajući.

“Dvije najvažnije stvari su da smo veoma iskusni i motivirani. Partizan je inteligentna ekipa s dobrom tehnikom i ako im date prostora, mogu biti opasni. Njihova dva napadača to jesu. Remi protiv njih na strani nije tako loš rezultat. No, mislim da ćemo igrati dobro ovdje, imam povjerenja u svoje igrače i vjerujem da će popraviti utisak od subote”, kazao je Francuz.

Kako piše portal SCsport, Arsenal će na stadionu Partizana imata podršku i navijača iz BiH. Za Beograd danas kreću članovi udruženja iz Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Zenice, Goražda, Doboja i Gračanice, njih ukupno 18.

Portugalska Braga, koja se senzacionalno preko Seville plasirala u LP, nakon debakla u 1. kolu u Londonu protiv Arsenala (6-0), na svom stadionu dočekuje Shakhtar. Trener Domingos Paciência kaže da mora dosta toga promijeniti, upravo zbog sunovrata u Londonu.

“Shakhtar nije lagan protivnik, svi znamo da imaju dobru ekipu, sa dosta kreativnih Brazilaca u sredini i naprijed. Oni su prvaci Ukrajine I neće nam biti nimalo lako. Analiziramo li našu utakmicu u Londonu, očito je da niko nije zadovoljani znamo da moramo promijeniti dosta toga kako bismo se iskupili navijačima. Braga će napadati, ali i igrati čvrsto u odbrani”, najavio je Paciência.

Mircea Lucescu, trener Ukrajinaca, je naveo kako je gledao Bragu protiv Seville, Porta i Arsenala, te kako je svaka od tih utakmica bila različita.

“Ovo je odlučujući meč za njih, ali ne i za nas, jer smo dobili prvu utakmicu. Igrat ćemo kao i uvijek, što znači da se nećemo samo braniti”, kazao je Rumun.

Liga prvaka, 2. kolo:

Grupa E: Roma - Cluj, Basel - Bayern Grupa F: Chelsea - Marseille, Spartak - Žilina Grupa G: Ajax - Milan, Auxerre - Real Grupa H: Partizan - Arsenal, Braga - Shakhtar

Svi susreti počinju u 20.45 sati, izuzev onog u Moskvi, između Spartaka i Žiline, koji je na rasporedu od 18.30 sati.