Liga prvaka, 5. kolo
0

Dvoboj velikana na Amsterdam Areni

Sarajevo-x.com
Ljubitelji evropske Lige prvaka večeras će moći uživati u novim majstorijama najvećih fudbalskih asova na planeti. Na rasporedu je peto kolo u grupama E, F, G i H koje donosi nekoliko zanimljivih susreta od kojih izdvajamo susrete Roma - Bayern i Ajax - Real Madrid.

U Rimu su svjesni da bi im pobjeda protiv Bayerna, u okviru grupe E, mogla osigurati mjesto među najboljih 16 timova Lige prvaka. Trener Rome Claudio Ranieri želi pobjedu koja bi ih spasila neugodnih iznenađenja u posljednjem kolu.

Ranieri je svjestan da je Bayern veliki tim koji će odigrati dobru utakmicu, bez obzira na osiguran prolaz u narednu fazu takmičenja i lošu formu u Bundesligi. Romi su potrebna četiri boda iz posljednje dvije utakmice i večeras će im trebati pobjeda kako bi izbjegli iznenađenje u posljednjem kolu.

U drugom susretu grupe E sastat će se Basel i Cluj. Domaći sastav nada se pobjedi koja bi im otvorila vrata nastavka takmičenja. Oba tima morat će ići na pobjedu, jer bi ih remi u večerašnjem meču, uz pobjedu Rome, ostavio bez ikakve nade u dalji plasman.

U grupi F večeras će biti odigrana dva susreta. U Moskvi će Spartak dočekati francuski Marseille. Domaći trener Valeri Karpin meč je proglasio utakmicom sezone, dok je Didier Deschamps najavio da će njegovi igrači igrati da pobijede.

Chelsea će u drugoj utakmici grupe dočekati Žilinu našeg Admira Vladavića. Engleski tim će pokušati zaboraviti na tri poraza u Premiershipu i vratiti se na pobjedničke staze protiv Slovaka. Pobjeda bi im osigurala prvo mjesto na tabeli i siguran prolaz među 16 najbolji.

Grupa G donijet će veliki dvoboj slavnog Ajaxa i još slavnijeg Real Madrida. Trener domaćih Martin Jol opisao je svog suparnika Jose Mourinha kao najboljeg, ali je obećao da će Ajax učiniti sve da osvoji sva tri boda.

Mourinhovi su izabranici već izborili prolaz dalje, ali se nadaju bodovima i prvom mjestu. Ajax će morati igrati otvoreno ukoliko žele osvojiti bodove koji će im pomoći da ostanu u utrci sa Milanom za drugu poziciju.

Zanimljivo će biti u Francuskoj, gdje će se sresti Auxerre i Milan. Auxerre se nada dobroj utakmici i novoj pobjedi nakon što su u prošlom kolu zabilježili svoju prvu pobjedu u Ligi prvaka. Rossoneri su u prvom kolu porazili Francuze sa 2:0, odlično im ide u domaćem prvenstvu, ali ništa neće prepustiti slučaju u želji da se plasiraju dalje zajedno sa Realom.

Publika u Beogradu će imati priliku gledati još jedan meč Lige prvaka. U okviru grupe H Partizan dočekuje Shakhtar predvođen hrvatskim reprezentativcima Darijom Srnom i Eduardom da Silvom.

Trener Ukrajinaca Mircea Lucescu uvjeren je da se domaćini neće predati, iako su ostali bez šansi za nastavak takmičenja u Evropi. S druge strane Shakhtar ima priliku prezimiti u Ligi prvaka, ukoliko pobijede u Beogradu, a Braga ne uspije savladati Arsenal.

U Portugalu će Braga pokušati savladati Arsenal i tako sačuvati šanse za prolazak u narednu fazu takmilčenja.