Liga prvaka, 6. kolo
0

Polazi posljednji voz za 16 najboljih u Evropi

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U šestom kolu grupne faze Lige prvaka nekoliko timova hvata posljednji voz za odlazak među 16 najboljih ekipa Starog kontinenta, ali i za nastavak takmičenja u Evropskoj ligi.

Bayern iz Minhena će susret sa Baselom u grupi E iskoristiti za popravljanje lošeg dojma iz Bundeslige. Iako su osigurali svoje mjestu među 16 najboljih Louis van Gaal će zatražiti od svojih igrača petu pobjedu u šest utakmica. Baselu je sa druge strane potrebna pobjeda ukoliko žele zadržati bilo kakve šanse za drugim mjestom. Trener Basela i nekadašnji igrač Bayerna Thorsten Fink kaže da bi pobjeda bila senzacija, a njegov tim će u Minhenu imati podršku oko deset hiljada navijača.

U drugom susretu iz ove grupe, Cluj će dočekati Romu, kojoj je potreban bod za siguran prolazak dalje. Claudio Ranieri ipak vjeruje da će njegovi večerašnji protivnici učiniti sve da odigraju dobru utakmicu.

Olympique i Chelsea su osigurali izborili prolaz dalje u grupi F, ali publika na rasprodanom Velodromeu očekuje kvalitetnu utakmicu i dobru zabavu. "Plavci" iz Lodona su osigurali prvo mjesto, ali su svjesni da bi im pobjeda dobro došla nakon loše serije u domaćem prvenstvu. Nova tri boda ujedno bi značila da je Chelsea postao tek peti klub sa svih šest pobjeda u grupi.

Revijalnu utakmicu odigrat će i Žilina našeg Admira Vladavića i Spartak iz Moskve. I jedni i drugi igrat će bez previše motiva. Moskovljani će se morati zadovoljiti Evropskom ligom, dok će Slovaci pokušati obradovati svoje navijače prvim bodom u ovosezonskom takmičenju.

Auxerre će u grupi G imati zaista težak zadatak protiv Reala iz Madrida. Posljednja ekipa na tabeli ide na megdan prvoj u nadi da će osvojiti barem jedan bod koji bi joj u slučaju poraza Ajaxa od Milana bio dovoljan za Evropsku ligu.

Na San Siru će se sresti evropski velikani, Milan i Ajax koji u susret ulaze sa različitim ambicijama. Domaćini ne osjećaju rezultatski pritisak dok će Ajax morati igrati za pobjedu i Evropsku ligu.

Zanimljivo će biti i u Londonu, gdje će Arsenal ugostiti beogradski Partizan u grupi H.. Arsen Wenger nema puno prostora za kalkulaciju pa će "topnici" od prve minute krenuti u napad protiv tima koji na svom kontu nema upisan nijedan bod.

Shaktaru je potreban samo bod protiv Brage za historijski uspjeh i prvi prolazak među 16 najboljih ekipa Evrope. Mirceao Lucescu predviđa tešku borbu i nada se da njegovi igrači nisu izašli iz forme, s obzirom da su posljednju utakmicu odigrali 28. novembra.