Nogomet
117

Safet Sušić za Observer: Na Balkanu nema sredine, ili si najbolji ili najgori

Klix.ba
Safet Sušić (Foto: AFP)
Safet Sušić (Foto: AFP)
Selektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić govorio je za britanski list Observer o izgledima naše reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, o našem prvom protivniku Argentini i našoj grupi F, favoritima za osvajanje trofeja...

Pape je naveo da u našoj grupi vrlo lako na kraju može odlučivati gol-razlika.

"O Iranu i Nigeriji najviše ćemo saznati na osnovu njihovog meča u ovoj grupi. Nigerija ima dobar tim sa četiri-pet vrhunskih igrača, dok su Iranci za nas nepoznanica. Trudim se, međutim, da ne razmišljam o protivnicima previše, već da se fokusiramo na našu igru", rekao je Sušić za britanski list.

Smatra kako je Argentina ne samo favorit u našoj grupi, već i jedan od kandidata za osvajanje pehara, uz Brazil, Španiju i Njemačku.

"Uz Messija, Aguera, Higuaina, Di Mariju, sigurno da Argentina ima dobre šanse otići do samog kraja. Imaju fantastičnu ekipu. Engleska je, naprimjer, daleko od tog nivoa, iako imaju solidan tim", smatra selektor Zmajeva.

Kada je riječ o našoj reprezentaciji, Sušić je kazao da mnogi smatraju da nemamo dovoljno iskustvo, ali da to nije baš tako.

"Ne bih rekao da smo neiskusni. Ovaj tim ima dobre temelje, te igrače poput Džeke i Pjanića, koji bi mogli igrati u bilo kojoj reprezentaciji na SP-u", ocijenio je.

Upitan o pričama da je odbrana najslabija tačka našeg tima, Sušić se također nije složio sa takvom konstatacijom.

"Odbranu temeljimo na kapitenu Spahiću, a na golu imamo jednog od najboljih golmana na svijetu. Da mi neko ponudi bilo kojeg golmana umjesto Begovića, ljubazno bih odbio", naveo je Pape.

Ističe kako je BiH samim plasmanom na Mundijal ostvarila veliki uspjeh, ali je svjestan da će to biti zaboravljeno u slučaju neuspjeha.

"Na Balkanu niko ne priznaje prosjek. Ne prihvatamo taj koncept, ili si najbolji ili najgori", zaključuje popularni Pape, dodajući kako je naš cilj proći grupu.