Nogomet
13

Associated Press: Sušićeva taktika "napad je najbolja odbrana" funkcioniše

Klix.ba
Selektor Safet Sušić i kapiten Emir Spahić (Foto: Klix.ba)
Selektor Safet Sušić i kapiten Emir Spahić (Foto: Klix.ba)
Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, Safet Sušić, ima jednostavnu, ali tvrdoglavu logiku koja ga je pratila tokom cijele njegove karijere: napad je najbolja odbrana, piše Associated Press.

Vodeći reprezentaciju BiH prvi put na Svjetsko prvenstvo u Brazilu je veliki trijumf u Sušićevoj ne tako dugoj trenerskoj karijeri. Mundijal u Brazilu će biti pravi test za njega kao trenersa.

Bosna je postigla u kvalifikacijama postigla 30 golova od kojih je 10 postigao napadač Manchester Cityja Edin Džeko. U tih 10 utakmica primili su šest golova.

"Moramo da igramo kao što to radimo sada. Možda će zvučati takički rizično, ali mislim da bi bilo pogrešno da igramo drugačije", rekao je Sušić.

Nekada ofanzivni veznjak koji je odigrao preko 350 utakmica za Paris Saint-German, 58-godišnji Sušić bio je trener u Francuskoj i Turskoj prije nego je preuzeo nacionalni tim 2009. godine.

Odabir njega za trenera nije naišao na odobravanje u Bosni, navijači su bili ljuti jer mu je trebalo toliko dugo da postane trener.

"Pristao sam kada sam vidio da ovaj tim ima potencijal da napravi nešto veliko i nikada nisam zažalio zbog toga", izjavio je Sušić.

Sušić, fudbalska veličina iz bivše Jugoslavije, predvodi ofenzivnu ekipu predvođenu Džekom i napadačem Stuttgarta Vedadom Ibiševićem, te nekoliko veoma kreativnih, ali ofanzivnih veznjaka kao što su Miralem Pjanić iz Rome i Zvjezdan Misimović iz kineske ekipe Guizhou Renhe.

"Ne bi bilo fer prema igri i navijačima ako bismo osporavali takav talenat. Ipak, činjenica je da igramo da postignemo više golova od naših protivnika i do sada se takva igra isplatila", rekao je trener reprezentacije BiH.

Bosna će igrati protiv Argentine, Nigerije i Irana u grupi F, a Sušić vjeruje da njegov time može proći u drugi krug.

"Mislim da su naše veoma realne, jer u ovom trenutku i Nigerija i Iran su slabiji od nas. Čvrsto vjerujem da prolazimo u drugi krug", optimističan je Sušić.