Dragan Jović
0

"Sada se želim odmoriti, posla će sigurno biti"

Piše: E. Isanović
Dragan Jović (Foto: Arhiv)
Dragan Jović (Foto: Arhiv)
Nakon što je tri godine sjedio na klupi "Zrinjskog", Dragan Jović je nakon prvenstvenog remija sa banovićkom "Budućnosti" (0-0) rekao zbogom Mostarcima. Pomenuti strateg donio je dosta radosti navijačima "plemića". Naime, pod njegovom komandom osvojili su Kup BiH 2008, a godinu kasnije dotaknuli su vrh u prvenstvu.

Za Sarajevo-x.com Jović je istakao razloge odlaska: "Prvo bih naglasio da sam u Mostaru imao sjajne odnose sa Upravom, igračima, a posebno sa navijačima. Po mom sudu, tri godine su neki maksimum da jedan trener vodi klub u Premijer ligi BiH. Pored toga, umorilo me konstantno stvaranje ekipe, jer nam je nakon svake sezone odlazilo sedam do deset igrača. To bi svakoga iscrpilo. Mislim da smo statistički, po broju stanovnika, zemlja koja spada u vrh izvoznica nogometaša.“

Naglasio je da je nepohodno mnogo više novca da se napravi evropski iskorak.

"Sve dok budemo radili kao do sada, ne možemo očekivati neki ozbiljniji pomak na međunarodnoj sceni. Za takvo nešto potrebno je 5 miliona eura. To je neki minimum. I ovo što su do sada napravili pojedini bh. klubovi – rezultat je za svaki respekt."

Na pitanje da li već ima nove ponude, odgovara: "Prioritetni cilj je odmor. Želim biti sa porodicom koja je najviše ispaštala zbog mog odsustva. Ja volim raditi i suguran sam da će u budućnosti biti i ponuda. Ne opterećujem se previše.

Kada smo mu rekli da ga neki mediji povezuju sa "Sarajevom", izgovorio je znakovitu rečenicu: "Prije svega, tim sa Koševa trenutno ima trenera koji je, inače, moj veliki prijatelj. Bilo bi ružno da bilo šta kažem."

Podvukao je i napredak u Premijer ligi BiH.

"U ovih šest kola koliko sam vodio 'Zrinjski' primijetio sam pomake u suđenju. Također, vesele me i pobjede gostujućih ekipa. Sve sugerira da progresa ima. Za vrh će se boriti pet ekipa: 'Sarajevo', 'Željo', 'Zrinjski', 'Široki Brijeg' i 'Borac'", zaključio je Jović.

Za kraj treba istaći da je Dragan Jović među prvima položio ispit za profi-licencu u Centru za edukaciju trenera pri NSBiH. Kasnije je stažirao u "Fenerbahčeu" pod dirigentskom palicom Christopha Dauma.